Το καυτό καλοκαίρι της οικονομίας

Oι εξετάσεις της κυβέρνησης μπροστά στους ελεγκτές δεν μοιάζουν με εκείνες των μαθητών, γιατί δεν πρόκειται να τελειώσουν τον Ιούνιο. Θα συνεχιστούν εντατικά ολόκληρο το καλοκαίρι- και θα κορυφωθούν τον Σεπτέμβριο. Οι πρώτες εξετάσεις στα τέλη Ιουνίου θεωρείται ότι θα έχουν ικανοποιητική έκβαση, αφού τα έσοδα και οι δαπάνες κινούνται εντός των προβλέψεων και γιατί οι επιβεβλημένες θεσμικές αλλαγές, όπως το νέο Φορολογικό, έχουν ήδη δρομολογηθεί. Ταυτόχρονα όμως προεξοφλείται …

Oι εξετάσεις της κυβέρνησης μπροστά στους ελεγκτές δεν μοιάζουν με εκείνες των μαθητών, γιατί δεν πρόκειται να τελειώσουν τον Ιούνιο. Θα συνεχιστούν εντατικά ολόκληρο το καλοκαίρι- και θα κορυφωθούν τον Σεπτέμβριο. Οι πρώτες εξετάσεις στα τέλη Ιουνίου θεωρείται ότι θα έχουν ικανοποιητική έκβαση, αφού τα έσοδα και οι δαπάνες κινούνται εντός των προβλέψεων και γιατί οι επιβεβλημένες θεσμικές αλλαγές, όπως το νέο Φορολογικό, έχουν ήδη δρομολογηθεί. Ταυτόχρονα όμως προεξοφλείται ότι θα απευθυνθεί αυστηρή σύσταση ότι η οικονομία κινείται στην κόψη του ξυραφιού, ότι ο κίνδυνος εκτροχιασμού των προβλέψεων παραμένει υψηλός και ότι χωρίς ταχύτατες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις εντός του καλοκαιριού η επιχειρηματική δραστηριότητα θα καταρρεύσει, η ύφεση θα βαθύνει επικίνδυνα και η κατανάλωση θα μειωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε η υλοποίηση του στόχου για μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο ποσοστό εντός του 2010 μπορεί να καταστεί ανέφικτος.

Την Τετάρτη το πρωί ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρείχε εμπιστευτική ενημέρωση για την οικονομία σε στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών επικεντρώθηκε στην πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων θεσμικού χαρακτήρα (ψήφιση του νέου Φορολογικού, αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος κτλ.), στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα στην υλοποίηση του στόχου για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010. «Ολα βαίνουν καλώς,πιάνουμε τους στόχους του εξαμήνου και στο τέλος Ιουνίου δεν θα έχουμε πρόβλημα με τους ελεγκτές» φέρεται να διαβεβαίωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Πού επιτυγχάνουμε τους στόχους

Οι υπουργοί κυρία Μπιρμπίλη, κ. Παπακωνσταντίνου και κ. Γερουλάνος κατά την ημέρα ανακοίνωσης των νέων αποκρατικοποιήσεων

Ο υπουργός Οικονομικών διαπιστώνει ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία τα έσοδα έχουν αυξηθεί και οι δαπάνες είναι ελεγχόμενες. Η μείωση ή η κατάργηση δώρων και επιδομάτων σε μισθούς και συντάξεις, η αύξηση του ΦΠΑ και η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης έχουν αντιμετωπίσει μερικώς τη «δημοσιονομική ξηρασία».

Τα έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 5% και οι δαπάνες έχουν μειωθεί δραστικά. Επιπλέον, ενεργοποιείται (έστω στα χαρτιά…) το φορολογικό νομοσχέδιο, προχωρεί η προεργασία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ολοκληρώνεται το νομοσχέδιο για τα τυχερά παίγνια. Παράλληλα οργανώνονται πρωτοβουλίες, όπως η μαζική πώληση των τελευταίων «ασημικών», η εξυγίανση του ΟΣΕ και η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, που θεωρείται ότι «αρέσουν» στην τρόικα (έστω και αν η υλοποίησή τους παραμένει μέγα ζητούμενο). Τέλος, προωθείται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου. Ολα αυτά όμως είναι μόνο η μισή αλήθεια. Πού χάνουμε τους στόχους
Η αύξηση των φόρων και η μείωση των εισοδημάτων έχουν συμπιέσει την κατανάλωση με αποτέλεσμα τα έσοδα από φόρους να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Στο υπουργείο Οικονομικών αρχίζει να συζητείται ότι το φθινόπωρο ενδεχομένως να χρειαστούν νέα μέτρα.

Πονοκέφαλο προκαλεί για παράδειγμα η διαπίστωση ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν απορροφήσει (μέσα στο πεντάμηνο) πάνω από το 50% των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν δεν υπάρξει πρόσθετη επιχορήγηση, τότε στο τέλος του έτους μπορεί να εμφανιστεί δυσχέρεια στην καταβολή των συντάξεων, η οποία αντιμετωπίζεται μόνο με νέα εισπρακτικά μέτρα.

Ο στόχος για μείωση του ελλείμματος καλύπτεται οριακά σήμερα, κυρίως γιατί το Δημόσιο έχει εμπράκτως κηρύξει μερική στάση πληρωμών εντός της χώρας. Δεν εκτελείται η υποχρέωση για επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, περιορίζονται οι πληρωμές στα Ταμεία και παραμένουν απλήρωτοι οι κάθε είδους προμηθευτές του Δημοσίου. Εκφράζονται όμως φόβοι ότι οι παραπάνω περιορισμοί «χτίζουν» το αδιέξοδο τού αύριο αφού συμπιέζουν την ανάπτυξη.

Η μόλις πρόσφατα αναθεωρημένη (προς τα κάτω) πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης-4% ήδη θεωρείται «υπεραισιόδοξη» και στα κυβερνητικά γραφεία μιλούν για κάτω από -5%! Η ελεύθερη πτώση του ρυθμού ανάπτυξης προοιωνίζεται νέα μείωση των εσόδων, η οποία για να καλυφθεί θα πρέπει να αποφασιστούν νέα εισπρακτικά μέτρα και να παραταθεί η στάση πληρωμών του κράτους προς τους προμηθευτές του στο περιβάλλον μιας οικονομίας που τελεί υπό συνθήκες επενδυτικού και καταναλωτικού παγετώνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk