η ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Μπίζνες αντίδοτο στην κρίση

Το υπουργείο Οικονομικών «ποντάρει» στο μοντέλο των συμβάσεων παραχώρησης για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων «δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» παρά την οικονομική κρίση, με στόχο να αξιοποιηθούν παραγωγικά οι υπάρχουσες υποδομές και να ξεκινήσουν έργα που θα αναζωογονήσουν την ελληνική οικονομία και θα στηρίξουν την απασχόληση. Πρόκειται για μεγάλα έργα και επενδύσεις που θεωρούνται «αντίδοτο» στην ύφεση και στην ανεργία. Τα μεγάλα αυτά σχέδια εκ των πραγμάτων αδυνατεί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό Δημόσιο λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης και των περικοπών που έγιναν ακόμη και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών «ποντάρει» στο μοντέλο των συμβάσεων παραχώρησης για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων «δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» παρά την οικονομική κρίση, με στόχο να αξιοποιηθούν παραγωγικά οι υπάρχουσες υποδομές και να ξεκινήσουν έργα που θα αναζωογονήσουν την ελληνική οικονομία και θα στηρίξουν την απασχόληση. Πρόκειται για μεγάλα έργα και επενδύσεις που θεωρούνται «αντίδοτο» στην ύφεση και στην ανεργία.

Τα μεγάλα αυτά σχέδια εκ των πραγμάτων αδυνατεί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό Δημόσιο λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης και των περικοπών που έγιναν ακόμη και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Κορυφαίος παράγοντας της πλατείας Συντάγματος εξηγεί ότι το μοντέλο των συμβάσεων παραχώρησης απέδειξε ήδη την αποτελεσματικότητά του σε τρεις περιπτώσεις:

– Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και στην Αττική οδό. Στο νέο σχέδιο εντάσσονται πλέον τα λιμάνια, τα αεροδρόμια οι αυτοκινητόδρομοι και οι νέες γραμμές του μετρό, υποδομές για τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι υπάρχει ήδη ζωηρό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

Η λογική της επιλογής είναι απλή. Οπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των κεφαλαιοποιήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών λειτουργούν αποτρεπτικά για την πώληση μεριδίων εισηγμένων εταιρειών του Δημοσίου, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα πουλήσει δημόσια περιουσία «για ένα κομμάτι ψωμί».

Παράλληλα τονίζεται ότι πρέπει εδώ και τώρα να υπάρξουν επενδύσεις για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Το πρόβλημα είναι ότι το κράτος αδυνατεί να χρηματοδοτήσει αυτές τις επενδύσεις. Τα ταμεία είναι άδεια. Η χρηματοδότηση σημαντικών έργων εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης μέσω του ΠΔΕ, η επιδότηση ιδιωτών για έργα στα οποία άλλοτε συνέπραττε και το κράτος (ΣΔΙΤ) δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν.

Το Δημόσιο δεν μπορεί να συνεισφέρει το μερίδιό του σε κανένα έργο και παράλληλα οι ιδιώτες επενδυτές της χώρας μας πολύ δύσκολα θα τύχουν χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Για να «τσοντάρει» τη συμμετοχή του το Δημόσιο (ακόμη και αν υπάρχει κοινοτική συμμετοχή) θα πρέπει να δανειστεί, άρα να επιδεινώσει την ήδη τραγική κατάσταση σχετικά με το χρέος.

«Δεν είναι δυνατόν να μπούμε σε μια λογική “πωλείται η Ελλάς”» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ.Πάγκαλος στο επεισοδιακό Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης. Για όλους τους παραπάνω λόγους προκρίθηκε η λύση των συμβάσεων παραχώρησης. Ειδικότερα για τα περιφερειακά αεροδρόμια εκτιμάται ότι η είσοδος των ιδιωτών θα οδηγήσει σε επέκταση και εκσυγχρονισμό πολλών αεροδρομίων προς όφελος και του τουρισμού. Παράλληλα θα εξορθολογιστούν και θα βελτιωθούν η διαχείριση και η συντήρηση των υποδομών οι οποίες δεν θα αλλάξουν χέρια αλλά θα επιστρέψουν στο κράτος μετά τη λήξη της σύμβασης. «Συγκρίνετε τη διαχείριση και τη συντήρηση που γίνεται στην Αττική οδό σε σχέση με άλλους αυτοκινητόδρομους και θα καταλάβετε τη διαφορά» αναφέρει ο ίδιος παράγοντας.

Πωλητήριο σε μονάδες ΔΕΗ

Παράλληλα το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε και την παραχώρηση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε ιδιώτες οι οποίοι θα πωλούν το ρεύμα στον υπό δημόσιο έλεγχο διαχειριστή του συστήματος, τον ΔΕΣΜΗΕ. Αυτό όμως θα συμβεί μόνο σε περίπτωση κατά την οποία δεν θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες έπειτα από διαγωνισμό τα ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία της Ελασσόνας και της Δράμας, κάτι που ήδη ετοιμάζεται για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης στη Φλώρινα. Αυτό θα συμβεί επειδή η ΕΕ απαιτεί να υπάρξουν ιδιώτες με λιγνιτικές μονάδες κξλκο και αυτό θα γίνει είτε με την ιδιωτικοποίηση λιγνιτωρυχείων που δεν ανήκουν στην ΔΕΗ, όπερ και το πιθανότερο, είτε με πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, κάτι που σίγουρα θα προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Περισσότερος τζόγος

Παρ΄ ότι για τον ΟΠΑΠ ο κ. Παπακωνσταντίνου αποσαφήνισε ότι δεν θα παραχωρηθεί επιπλέον ποσοστό του Δημοσίου, ανακοίνωσε την κατάθεση σχεδίου νόμου για τα τυχερά παιχνίδια τον επόμενο μήνα στη Βουλή. Το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει μεταξύ άλλων το διαδικτυακό Στοίχημα, τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης αδειών για να επαναλειτουργήσουν τα αμφιλεγόμενα καταστήματα, με τους ηλεκτρονικούς «κουλοχέρηδες», τα γνωστά «φρουτάκια» που είχαν απαγορευθεί. Προφανής στόχος είναι ο περιορισμός του παράνομου τζόγου και η ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου αφού οι άδειες θα δίνονται από φορέα που θα συστηθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Επίσης θα δοθούν εκ νέου οι άδειες για το Ξυστό και το Βιντεολόττο.

Παρά ταύτα πληροφορίες αναφέρουν ότι σε επόμενη φάση δεν αποκλείεται να μελετηθεί και το θέμα της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk