ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Μηδενική ανάληψη ρίσκου

Η κρίση χρέους και τα δημοσιονομικά προβλήματα της ευρωζώνης, οι ανησυχίες για νέες ζημιές στις ευρωπαϊκές τράπεζες και η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουγγαρία οδήγησαν πάλι τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου στο ναδίρ. Το σύνδρομο της Ουγγαρίας αλλά και οι εκτιμήσεις μέρους της αγοράς ότι η Ελλάδα θα συρθεί τελικά σε αναδιάρθρωση του χρέους της οδήγησαν σε νέα βουτιά και των ελληνικών μετοχών, οι οποίες ύστερα από απώλειες 32,39% το 2010, βρίσκονται πλέον μία ανάσα πριν από τα χαμηλά της τελευταίας 10ετίας.

Μηδενική ανάληψη ρίσκου | tovima.gr

Η κρίση χρέους και τα δημοσιονομικά προβλήματα της ευρωζώνης, οι ανησυχίες για νέες ζημιές στις ευρωπαϊκές τράπεζες και η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουγγαρία οδήγησαν πάλι τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου στο ναδίρ. Το σύνδρομο της Ουγγαρίας αλλά και οι εκτιμήσεις μέρους της αγοράς ότι η Ελλάδα θα συρθεί τελικά σε αναδιάρθρωση του χρέους της οδήγησαν σε νέα βουτιά και των ελληνικών μετοχών, οι οποίες ύστερα από απώλειες 32,39% το 2010, βρίσκονται πλέον μία ανάσα πριν από τα χαμηλά της τελευταίας 10ετίας. Ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Σπ. Καπράλος σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα οι ξένοι επενδυτές μειώνουν τις θέσεις τους στο ΧΑ, ενώ οι διεθνείς εξελίξεις και η υλοποίηση των μέτρων προσαρμογής της οικονομίας θα καθορίσουν και το επενδυτικό τοπίο στην εγχώρια αγορά. Αν τα νέα από το μέτωπο των μέτρων αρχίσουν να πείθουν τις αγορές ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, τότε και το Χρηματιστήριο της Αθήνας θα είναι και το πρώτο που θα αντιδράσει ανοδικά.

Ενώ πάντως μια ομάδα αναλυτών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στις αγορές για δανεισμό το 2011, αν βέβαια πείσουμε πρώτα τους δανειστές μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκετοί ξένοι διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων εμφανίζονται σήμερα πεπεισμένοι ότι μέσα στο επόμενο 12μηνο η χώρα θα συρθεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Οι φήμες αυτές εντάθηκαν μάλιστα τις τελευταίες ημέρες, μεγεθύνοντας το κλίμα ανασφάλειας στην αγορά. Αν μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, η ΕΚΤ συνεχίσει να αγοράζει «τοξικά» ελληνικά ομόλογα από ευάλωτες ευρωπαϊκές τράπεζες, τότε κάποια στιγμή το σενάριο της αναδιάρθρωσης θα φαντάζει πιο πιθανό. Ο αναλυτήςτης επενδυτικής τράπεζας Schroders κ. Ντ. Σκάλελ εκτιμά ότι, αν και τα πρόσφατα πακέτα στήριξης έχουν δώσει κάποια ανάσα από τις πιέσεις των αγορών, η σκληρή αλήθεια είναι πως, καθώς το ελληνικό χρέος είναι δραματικά υψηλό, αν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να προωθήσει ένα επιθετικό πακέτο λιτότητας, το οποίο όμως θα οδηγήσει σε μία δεκαετία ύφεσης και μιζέριας, τότε το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Αυτή τη στιγμή το δεύτερο σενάριο φαντάζει πιο πιθανό, ανέφερε.

Τη στιγμή που δεν έχει στεγνώσει ακόμη η μελάνη από τη συμφωνία της χώρας μας με το ΔΝΤ και την ΕΕ, είναι μάλλον πρόωρο να μιλάει κανείς για αναδιάρθρωση του χρέους, υποστηρίζει πάντως η κυρία Μιράντα Ξαφά, σύμβουλος επενδύσεων της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Ι. J. Ρartners και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αν τηρήσουμε αυτά που συμφωνήσαμε θα τα καταφέρουμε, υποστηρίζει, ενώ αν δεν συμμορφωθούμε με τους όρους δα νεισμού, θα σταματήσει η βοήθεια και θα οδηγηθούμε σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας και τότε μέρος του δανείου των 110 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για να αποζημιώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Αντί δηλαδή να εισπράξουμε εμείς το δάνειο, θα το εισπράξουν οι πιστωτές μας. Εκτιμά πάντως ότι η κρίση αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία να μπουν οι βάσεις για μια υγιή οικονομία, βασισμένη στην επιχειρηματικότητα και στην παραγωγή και όχι στην κατανάλωση και στα δανεικά.

Για τον κ. Ν. Μηταράκη, στέλεχος της Fidelity Ιnternational και αντιπρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας, βρισκόμαστε πλέον, οδηγημένοι από τις εξελίξεις, σε ένα σταυροδρόμι τόσο οικονομικών όσο και πολιτικών διλημμάτων. Η Ελλάδα καλείται να πετύχει συγχρόνως δύο στόχους: Πρώτον, τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών μεγεθών και, δεύτερον, την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας προς όφελος της κοινωνίας. Απαραίτητο συστατικό για να επιτευχθεί ο διπλός αυτός στόχος είναι η αύξηση των επενδύσεων. Οι επενδύσεις αυξάνουν τα κρατικά έσοδα και μειώνουν την ανεργία. Βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και με σωστό ρυθμιστικό καθεστώς μειώνουν το κόστος διαβίωσης. Υπό κανονικές συνθήκες λοιπόν, θα έπρεπε ως κοινωνία να διευκολύνουμε την προσέλκυση επενδύσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων, είτε για άμεσες επενδύσεις είτε για ενίσχυση της χρηματαγοράς, θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για την οικονομία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk