Καυτή χρονιά αναμένεται το 2010

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι εφέτος θα ζήσουμε το πιο ζεστό έτος από το 1850.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Νέα στοιχεία κορυφαίων αμερικανών ερευνητών και ιδρυμάτων που μελετούν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής υποστηρίζουν ότι το 2010 αναμένεται να είναι η πιο ζεστή χρονιά στη ιστορία από το 1850, όταν άρχισαν να καταγράφονται επιστημονικά οι θερμοκρασίες.

Ερευνητές του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Δεδομένων για τον Πάγο και το Χιόνι (ΝSΙDC) αναφέρουν σε έκθεσή τους ότι ο αρκτικός θαλάσσιος πάγος, δηλαδή τα κομμάτια πάγου από θαλασσινό νερό που επιπλέουν στον Αρκτικό ωκεανό, έχει τη μικρότερη έκταση που έχει καταγραφεί ποτέ γι΄ αυτή την εποχή του χρόνου, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι τα εφετινά στοιχεία θα σπάσουν το ιστορικά χαμηλό ρεκόρ του 2007. Οι μετρήσεις από δορυφόρο που πραγματοποίησε το ΝSΙDC δείχνουν ότι εφέτος οι θαλάσσιοι πάγοι λιώνουν ασυνήθιστα γρήγορα: περίπου 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου εξαφανίζονται καθημερινά. Το λιώσιμο των πάγων ξεκίνησε στα τέλη του Μαρτίου, σχεδόν έναν μήνα αργότερα από το σύνηθες, και δεν αναμένεται να σταματήσει πριν από τον Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ έρευνα του επιστημονικού κέντρου του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον αποκαλύπτει ότι ο όγκος του θαλάσσιου πάγου τον εφετινό Μάρτιο ανερχόταν σε 20.300 κυβικά χιλιόμετρα, 38% κάτω από τα επίπεδα του 1979, όταν έγινε η πρώτη μέτρηση.

Ρεκόρ σημειώνουν και οι επίγειες θερμοκρασίες, σύμφωνα με τον κορυφαίο επιστήμονα σε ζητήματα κλιματικής αλλαγής και έναν από τους πρώτους που τη μελέτησαν. Ο κ. Τζέιμς Χάνσεν και οι συνάδελφοί του στην Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (ΝΑSΑ) υποστηρίζουν στην τελευταία τους έκθεση ότι το 2010 θα ξεπεράσει το ρεκόρ της υψηλότερης θερμοκρασίας του 2005, ενώ απορρίπτουν τον ισχυρισμό ορισμένων «σκεπτικιστών» που λένε ότι η υπερθέρμανση της Γης σταμάτησε το 1998.

« Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη σε δεκαδική κλίμακα συνεχίζεται απρόσκοπτη. Συμπεραίνουμε ότι δεν έχει υπάρξει μείωση της τάσης υπερθέρμανσης κατά 0,15-0,2 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 » γράφει ο δρ Χάνσεν στην έκθεσή του. Σύμφωνα με τη ΝΑSΑ οι τέσσερις πρώτοι μήνες του 2010 ήταν οι πιο θερμοί στην ιστορία των καταγεγραμμένων στοιχείων.

Ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών στο επίπεδο της θάλασσας, η περίοδος των τυφώνων που μόλις άρχισε στον Ατλαντικό αναμένεται να είναι από τις έντονες όλων των εποχών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk