Ενδείξεις ζωής στον Τιτάνα

Η εξερεύνηση του Τιτάνα αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε μια μορφή που μοιάζει με εκείνη της Γης στα πρώιμα στάδια ύπαρξής της.

ΛΟΝΔΙΝΟ Οταν το διαστημικό σκάφος «Cassini» άρχισε πριν από λίγα χρόνια να εξερευνά τον Κρόνο και τα φεγγάρια του οι επιστήμονες είχαν στρέψει την προσοχή τους ειδικά σε δύο από αυτά, στον Τιτάνα, που είναι και ο μεγαλύτερος δορυφόρος και ουσιαστικά μοιάζει με μικρό πλανήτη, και στον παγωμένο Εγκέλαδο. Η εξερεύνηση του Τιτάνα αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε μια μορφή που μοιάζει με εκείνη της Γης στα πρώιμα στάδια ύπαρξής της. Βασικότερο γεωλογικό χαρακτηριστικό του είναι οι μεγάλες λίμνες μεθανίου οι οποίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εξατμίζονται δημιουργώντας νέφη, τα οποία στη συνέχεια υπό μορφή βροχής στέλνουν υδρογονάνθρακες στην επιφάνεια αναγεννώντας τις λίμνες. Το «Cassini» εντόπισε ένα φαινόμενο που θα μπορούσε να προέρχεται από την παρουσία εξωτικών μορφών μικροβιακής ζωής. Διαπίστωσε ότι το υδρογόνο που παράγεται στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα κατευθύνεται και προς τα πάνω (στο Διάστημα) αλλά και προς τα κάτω, δηλαδή στην επιφάνεια του πλανήτη. Αν και κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις υδρογόνου στην επιφάνεια, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αυτό δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι κάτι απορροφά το υδρογόνο και ορισμένοι επιστήμονες πιθανολογούν ότι είναι κάποιοι άγνωστοι σε εμάς μικροοργανισμοί. Από την άλλη τα στελέχη της ΝΑSΑ έσπευσαν να επισημάνουν ότι πρώτον απαιτούνται νέες έρευνες και περισσότερα δεδομένα και δεύτερον ότι έτσι και αλλιώς υπάρχει πιθανότητα το φαινόμενο να οφείλεται σε μη βιολογικούς παράγοντες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk