«Πρόεδρε, αυτό το Ασφαλιστικό δεν περνάει»

Εντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ προκαλούν οι απαιτήσεις της τρόικας για επιπλέον μείωση των συντάξεων. Την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τα μέλη απηύθυναν σαφή προειδοποίηση προς τον κ. Γ. Παπανδρέου : «Πρόεδρε, αυτό το ασφαλιστικό δεν περνάει!». Τη συζήτηση για το ασφαλιστικό άνοιξαν οι κκ. Ι. Κουτσούκος , Π. Κουκουλόπου- λος και Ι. Μίχας . Τα μέλη του ανώτατου οργάνου του κόμματος επισήμαναν ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να οδηγήσει τον κόσμο σε φτώχεια και σε αδιέξοδο, συρόμενη από τις πιέσεις της τρόικας.

Εντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ προκαλούν οι απαιτήσεις της τρόικας για επιπλέον μείωση των συντάξεων. Την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τα μέλη απηύθυναν σαφή προειδοποίηση προς τον κ. Γ. Παπανδρέου : «Πρόεδρε, αυτό το ασφαλιστικό δεν περνάει!». Τη συζήτηση για το ασφαλιστικό άνοιξαν οι κκ. Ι. Κουτσούκος , Π. Κουκουλόπου- λος και Ι. Μίχας . Τα μέλη του ανώτατου οργάνου του κόμματος επισήμαναν ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να οδηγήσει τον κόσμο σε φτώχεια και σε αδιέξοδο, συρόμενη από τις πιέσεις της τρόικας. Ο Πρωθυπουργός όχι μόνο άκουσε με προσοχή τις ενστάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου αλλά υπερθεμάτισε λέγοντας ότι για την κυβέρνηση υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» (όπως για παράδειγμα η επέκταση του ποσοστού αντικατάστασης 48% στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών) για τις οποίες θα δώσει μάχη με τις Βρυξέλλες. Επιπλέον τους είπε ότι είναι έτοιμος να παρέμβει και ο ίδιος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αν κρίνει ότι το απαιτούν οι περιστάσεις.

Στην παρέμβασή του ο κ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι «είμαστε σε μια απ΄ τις δυσκολότερες φάσεις της χώρας και του Κινήματός μας. Εχουμε μεγάλες ευθύνες για την πορεία της χώρας». Ακόμη πρόσθεσε: «Μας λένε ανταγωνιστικότητα, να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Αν δούμε όμως μόνο το θέμα του χρέους και των ελλειμμάτων, τότε το πρόβλημα θα μεταφέρεται μόνο πάνω στην πλάτη συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων,για να φτάσουμε “ίσα βάρκα-ίσα νερά” με κάποιες άλλες χώρες που δεν έχουν κοινωνικό κράτος. Ναι, αλλά οι δημοκρατίες δεν είναι αγορές ή εταιρείες. Πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον ανθρώπινο παράγοντα». Ε πισήμανε επίσης ότι απαιτείται ένα νέο πλαίσιο για την ανάπτυξη της Ευρώπης αλλά και διεθνώς. Αναρωτήθηκε ωστόσο από πού θα έρθει η ανάπτυξη, πώς θα βρεθούν οι πόροι, όταν η ΕΕ ζητεί μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων και θεωρεί ότι έδωσε αρκετά με την κρίση με αποτέλεσμα οι αγορές να αμφισβητούν την ευρωζώνη και το ευρώ. Η λύση που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου είναι οι ίδιοι πόροι της ΕΕ, δηλαδή ένα μέρος του ΦΠΑ, τα λεγόμενα «πράσινα ομόλογα», οι φόροι επί των καυσίμων (carbon tax), το Τobin tax από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές κ.ά. Το βασικό ζήτημα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν ο «Καλλικράτης» και η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων σε δήμους και περιφέρειες. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε καλύτερη οργάνωση από τις αρχές του Σεπτεμβρίου μέχρι τις εκλογές «όχι στενά στο πλαίσιο της προεκλογικής ατμόσφαιρας.Και αυτή η δράση να αποτυπωθεί,στο μέτρο του δυνατού, και πολιτικά και εκλογικά» . Στη συζήτηση ετέθη θέμα για το ενδεχόμενο να ισχύσει το 42% σε αυτήν την αναμέτρηση και όχι το 50%+1 όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε προσφάτως.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούσης είχε αφήσει στη Βουλή ένα παραθυράκι να ισχύσει το 42% μόνο στην επικείμενη αναμέτρηση με συμφωνία όλων των κομμάτων. Το θέμα αυτό αποφασίστηκε να συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Επίσης ορίστηκε η επιτροπή επιλογής υποψηφίων, η οποία θα αποτελείται από τους κκ. Θ.Τσούρα , Ρ. Σπυρόπουλο, Λ. Μίχο, Χρ. Σπίρτζη και τις κυρίες Ρεγγίνα Βάρτζελη , Συλβάνα Ράπτη, Χρυσάνθη Κισκύρα. Από τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων, η οποία θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου. Ως το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία της επεξεργασίας τους ώστε να εγκριθούν από το Εθνικό Συμβούλιο οι υποψήφιοι στους μεγάλους δήμους και στις περιφέρειες.

Αλλαγές με τους δικούς μας όρους
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο προκάλεσε θύελλα στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης. Στην Ελλάδα, είπε, υπάρχει αναπτυξιακό απόθεμα, από τα ακίνητα του Δημοσίου ως τις επενδύσεις που μπορούμε να φέρουμε «με τους δικούς μας όρους». « Οχι με όρους αποικιοκρατικούς, αλλά με όρους που θα αισθάνεται ο επενδυτής ασφαλής, ότι δεν υπάρχει διαφθορά και γραφειοκρατία, να ξέρει ότιεπενδύοντας θα βγάλει κέρδος ώστε να πάρει το ρίσκο» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk