ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

«Η Ελλάδα είναι σε πόλεμο» διεκήρυξε προσφάτως ο Πρωθυπουργός, θέλοντας να εξηγήσει τις πολλαπλές πιέσεις που δέχεται η χώρα με αφορμή την οικονομική κρίση. Μόνο που πάει στον πόλεμο ξυπόλυτη, με την ελάχιστη δυνατή διεθνή εκπροσώπηση, με τις πρεσβείες μας εξουθενωμένες και τους διπλωμάτες πένητες και δυστυχείς. Οι πρόσφατοι εισοδηματικοί περιορισμοί, οι μεγάλες περικοπές των επιδομάτων και η υπερφορολόγησή τους κατέβαλαν το ηθικό των ήδη υποαμειβόμενων διπλωματικών υπαλλήλων, οι οποίοι καλούνται να κινηθούν δυναμικά προκειμένου να αλλάξουν τις επικρατούσες διεθνώς εντυπώσεις για τη χώρα.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ | tovima.gr

«Η Ελλάδα είναι σε πόλεμο» διεκήρυξε προσφάτως ο Πρωθυπουργός, θέλοντας να εξηγήσει τις πολλαπλές πιέσεις που δέχεται η χώρα με αφορμή την οικονομική κρίση.

Μόνο που πάει στον πόλεμο ξυπόλυτη, με την ελάχιστη δυνατή διεθνή εκπροσώπηση, με τις πρεσβείες μας εξουθενωμένες και τους διπλωμάτες πένητες και δυστυχείς.

Οι πρόσφατοι εισοδηματικοί περιορισμοί, οι μεγάλες περικοπές των επιδομάτων και η υπερφορολόγησή τους κατέβαλαν το ηθικό των ήδη υποαμειβόμενων διπλωματικών υπαλλήλων, οι οποίοι καλούνται να κινηθούν δυναμικά προκειμένου να αλλάξουν τις επικρατούσες διεθνώς εντυπώσεις για τη χώρα.

Ιδιαίτερα μετά την περικοπή κατά 20% του επιδόματος του εξωτερικού, το οποίο καταναλώνεται στην πληρωμή διδάκτρων και ενοικίων, το δυναμικό των πρεσβειών κινείται σε τροχιά απαισιοδοξίας και πολλοί νέοι διπλωμάτες σκέπτονται ακόμη και την αποχώρηση από το διπλωματικό σώμα.

Υπάρχουν περιπτώσεις διπλωματών οι οποίοι εργάζονται σε αχανείς χώρες και εξαιτίας της εισοδηματικής θέσης τους δεν μπορούν να μετακινηθούν εκτός της πρωτεύουσας. Υπάρχουν πρεσβείες που ενισχύονται μόλις με 1.500 ευρώ τον χρόνο για δημόσιες σχέσεις και προφανώς δεν είναι σε θέση να διοργανώσουν την απλούστερη των εκδηλώσεων.

Στον αντίποδα βρίσκεται η φιλόδοξη γειτονική Τουρκία, που τελευταίως αναζητεί ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή, πολλαπλασιάζει τον αριθμό των πρεσβειών της στον κόσμο, ενώ άλλα φτωχότερα κράτη προσπαθούν ακόμη και με θυσίες να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή παρουσία στο εξωτερικό. Η φτωχή, για παράδειγμα, όπως εμείς Πορτογαλία προσφέρει τα διπλάσια στις πρεσβείες της.

Γίνεται φανερό από τα παραπάνω ότι το διπλωματικό έργο εντασσόμενο στον γενικό κανόνα των επιβεβλημένων, είναι αλήθεια, περικοπών υποτιμήθηκε σε μέγιστο βαθμό.

Ωστόσο με διπλωμάτες πένητες και αναξιοπρεπείς η μάχη της επιρροής και της μεταβολής των εντυπώσεων δεν κερδίζεται, όσο σημαντική και συνεχής και αν είναι η διεθνής παρουσία του Πρωθυπουργού.

Οφείλουν κατόπιν αυτών η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να κάνουν δεύτερες σκέψεις και κυρίως να αναζητήσουν εναλλακτικούς δρόμους ενίσχυσης του διπλωματικού έργου.

Οι καιροί επιβάλλουν ευελιξία και κυρίως διπλωματία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk