Το Ευρωδικαστήριο θωρακίζει το κρατικό μονοπώλιο στον τζόγο

Με δύο νέες αποφάσεις του το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) θωρακίζει τα κρατικά μονοπώλια στα τυχερά παιχνίδια, μεταξύ αυτών και του ΟΠΑΠ. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΠΑΠ, με δύο αποφάσεις του για την ολλανδική αγορά το ΔΕΚ δέχθηκε ότι κάθε κράτος-μέλος δύναται να απαγορεύσει την εκμετάλλευση και διαφήμιση τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου στην επικράτειά του και ότι η απαγόρευση αυτή δικαιολογείται από τον σκοπό της καταπολέμησης της απάτης και της εγκληματικότητας.

Με δύο νέες αποφάσεις του το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) θωρακίζει τα κρατικά μονοπώλια στα τυχερά παιχνίδια, μεταξύ αυτών και του ΟΠΑΠ.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΠΑΠ, με δύο αποφάσεις του για την ολλανδική αγορά το ΔΕΚ δέχθηκε ότι κάθε κράτος-μέλος δύναται να απαγορεύσει την εκμετάλλευση και διαφήμιση τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου στην επικράτειά του και ότι η απαγόρευση αυτή δικαιολογείται από τον σκοπό της καταπολέμησης της απάτης και της εγκληματικότητας. Ταυτόχρονα με τις ίδιες αποφάσεις επιβεβαίωσε τη νομιμότητα των κρατικών μονοπωλίων και της χορήγησης αδειών αποκλειστικής εκμετάλλευσης στα τυχερά παίγνια. Οι δύο υποθέσεις αφορούσαν τη Sporting Εxchange (Βetfair) και τη Ladbrokes Βetting, δύο εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο βάσει βρετανικών και μαλτέζικων αδειών. Και στις δύο αυτές εταιρείες είχε απαγορεύσει η ολλανδική κυβέρνηση να δέχονται στοιχηματισμό εντός της επικράτειάς της, καθώς στην Ολλανδία η νομοθεσία περί τυχερών παιγνίων βασίζεται σε σύστημα αποκλειστικών αδειών, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η διοργάνωση και προώθηση των τυχερών παιγνίων, εκτός αν προηγουμένως χορηγηθεί διοικητική άδεια, ενώ δεν υπάρχει καμία δυνατότητα προσφοράς τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου.

Κατά το ΔΕΚ τα κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα να θεωρήσουν ότι το γεγονός απλώς και μόνον ότι ένας επιχειρηματικός φορέας προσφέρει νομίμως υπηρεσίες σε ένα άλλο κράτος-μέλος δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής εγγύηση προστασίας των καταναλωτών του. Αλλωστε, λόγω της έλλειψης άμεσης επαφής μεταξύ του καταναλωτή και του επιχειρηματικού φορέα, τα προσβάσιμα μέσω Διαδικτύου τυχερά παίγνια ενέχουν κινδύνους διαφορετικής φύσεως και σημαντικότερους σε σχέση προς τις παραδοσιακές αγορές των παιγνίων αυτών, όσον αφορά τυχόν απάτες εκ μέρους των επιχειρηματικών φορέων εις βάρος των καταναλωτών.

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς αδειοδότησης μιας και μόνο επιχείρησης (μονοπώλιο) το ΔΕΚ έκρινε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια των κρατώνμελών να ορίσουν το επίπεδο προστασίας που επιδιώκεται σχετικά με τα τυχερά παίγνια. Σε κάθε περίπτωση οι περιορισμοί στις διαδικασίες χορήγησης και ανανέωσης αποκλειστικής άδειας παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μπορεί να θεωρηθούν δικαιολογημένοι αν το κράτος-μέλος αποφασίσει να χορηγήσει ή να ανανεώσει την άδεια μιας δημόσιας επιχείρησης της οποίας η διαχείριση υπόκειται στην άμεση εποπτεία του κράτους ή μιας ιδιωτικής επιχείρησης επί των δραστηριοτήτων της οποίας οι δημόσιες αρχές είναι σε θέση να ασκήσουν συστηματικό έλεγχο. Σημειώνεται ότι το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια που θα καταθέσει στη Βουλή η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει την αδειοδότηση εταιρειών στο on-line gaming, σε μια προσπάθεια να ρυθμιστεί η αγορά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk