Ενισχύσεις από 15% ως 40% με τον νέο αναπτυξιακό νόμο

Με φορολογικές απαλλαγές στα ποσά των επενδύσεων, επιχορήγηση χρεολυσίων δανείου διάρκειας ως και 10 ετών και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) μηχανολογικού εξοπλισμού για συμβάσεις διάρκειας ως 7 ετών θα λειτουργήσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που ετοιμάζει η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη. Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα ισχύουν όλες αυτές οι μορφές ενίσχυσης, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω απο 200 εργαζομένους ή τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια πάνω από 50 εκατ.

Με φορολογικές απαλλαγές στα ποσά των επενδύσεων, επιχορήγηση χρεολυσίων δανείου διάρκειας ως και 10 ετών και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) μηχανολογικού εξοπλισμού για συμβάσεις διάρκειας ως 7 ετών θα λειτουργήσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που ετοιμάζει η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη.

Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα ισχύουν όλες αυτές οι μορφές ενίσχυσης, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω απο 200 εργαζομένους ή τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια πάνω από 50 εκατ. ευρώ θα ισχύουν μόνο οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι αυξανόμενες αποσβέσεις.

Στον νέο αναπτυξιακό νόμο θα προβλέπονται επίσης τέσσερις ζώνες κινήτρων (Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄) με ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης 15%, 20%, 30% και 40% αντίστοιχα. Επίσης θα προβλέπεται η κατανομή του 15% των ετήσιων διαθέσιμων πόρων στους λιγότερο ανεπτυγμένους νομούς της χώρας, κυρίως στην Ηπειρο, στη Θεσσαλία και στο Βόρειο Αιγαίο. Συζητείται ακόμη ως μορφή ενίσχυσης και η επιχορήγηση κεφαλαίου, αλλά δεν έχουν διευκρινιστεί λεπτομέρειες για το θέμα που, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, πιθανόν είναι να αντιμετωπίσει νομικές δυσκολίες. Ωστόσο εκείνο που χρειάζεται επειγόντως είναι η εξειδίκευση στη στήριξη των επιδοτήσεων σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους και σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις που έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για εξαγωγές (αυτό που χρειάζεται επειγόντως η χώρα) και για αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων. Ως τέτοιοι τομείς περιγράφονται η παραγωγή πρότυπων βιολογικών αγροτικών προϊόντων που έχουν μεγάλη ζήτηση στις ευρωπαϊκές αγορές, τα αξιόπιστα αντίγραφα φαρμάκων, τα εξειδικευμένα βιομηχανικά εργαλεία, οι τεχνολογίες διαχείρισης αστικών απορριμμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων, η αφαλάτωση νερού, τα είδη οικιακού εξοπλισμού και οι ενεργειακές τεχνολογίες τρίτης γενιάς (π.χ. ανεμογεννήτριες υψηλής απόδοσης, φωτοβολταϊκές κυψέλες «σκληρής» τεχνολογίας) αλλά και οι επενδύσεις σε υπηρεσίες. Κυριότερες επενδύσεις σε αυτές είναι ο τουρισμός υψηλού επιπέδου («πέντε αστέρων»), η διαχείριση εφοδιασμού (logistics), οι πρότυπες υπηρεσίες Υγείας.

Αυτή η «στόχευση» δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί και αναμένεται να γίνει στο επόμενο διάστημα, αν και υπάρχουν καθυστερήσεις στην κυοφορία αυτών των επιδοτήσεων, λόγω ίσως και το τοπικού χαρακτήρα που πρέπει να έχουν. Και αυτό επειδή οι αδυναμίες του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου (Ν. 3299/04) εντοπίζονται από την κυρία Κατσέλη στην έλλειψη στόχευσης, στην απουσία κινήτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και στη μη συμβολή του στον τεχνολογικό μετασχηματισμό του επιχειρηματικού τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνεται προκήρυξη υποβολής επενδυτικών σχεδίων κάθε 6μηνο, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων αξιολόγησης και με ανακοίνωση των συνολικών διαθέσιμων πόρων για επιχορηγήσεις.

Στη διαδικασία θα ακολουθεί συγκριτική αξιολόγησητων επενδυτικών προτάσεων, οι οποίες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά με αυτόματη απόρριψη ελλιπώς υποβαλλομένων φακέλων.

Η κατανομή των φακέλων θα γίνεται με τυχαίο τρόπο σε πιστοποιημένους αξιολογητές, ενώ κάθε επενδυτής θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία αξιολόγησης του φακέλου του μέσω του Διαδικτύου. Οπως έλεγαν συνεργάτες της κυρίας Κατσέλη, «στόχος του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, τον παραγωγικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό,την απασχόληση και την περιφερειακή σύγκλιση με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk