Αζέρικο αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας

Το «χαρτί» της Ελλάδας παίζει το Αζερμπαϊτζάν για να εξαγάγει το συντομότερο δυνατόν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη. Στο πλαίσιο Διεθνούς Διάσκεψης για το Πετρέλαιο και το Αέριο της Κασπίας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μπακού, ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν κ. Νατίκ Αλίγεβ είχε συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κ. Μαθιουδάκη και τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ κ. Χ. Σαχίνη, από τους οποίους ζήτησε να συμβολαιοποιηθούν και να περάσουν από την Ελλάδα περίπου 2,5 δισ.

Το «χαρτί» της Ελλάδας παίζει το Αζερμπαϊτζάν για να εξαγάγει το συντομότερο δυνατόν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη.

Στο πλαίσιο Διεθνούς Διάσκεψης για το Πετρέλαιο και το Αέριο της Κασπίας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μπακού, ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν κ. Νατίκ Αλίγεβ είχε συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κ. Μαθιουδάκη και τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ κ. Χ. Σαχίνη, από τους οποίους ζήτησε να συμβολαιοποιηθούν και να περάσουν από την Ελλάδα περίπου 2,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τα οποία το Αζερμπαϊτζάν θέλει να εξαγάγει το συντομότερο στη Δύση για να εισπράξει σκληρό συνάλλαγμα.

Ενα μέρος της ποσότητας μπορεί να αγοράσει άμεσα η Ελλάδα και να το διοχετεύσει στην ελληνική αγορά, ένα άλλο τμήμα μπορεί να πωληθεί στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία ή ακόμη και στην Αυστρία που είναι κόμβος διακίνησης προς την Κεντρική Ευρώπη, μέσω του (υπό κατασκευή) αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας- Βουλγαρίας ο οποίος θα είναι έτοιμος σε 24 μήνες από σήμερα.

Ο κ. Σαχίνης διαπραγματεύτηκε με τον πρόεδρο της SΟCΑR κ. Ροσγκάν Αμπντουλάγεφ τη σταδιακή εξαγορά της ποσότητας αυτής, με δεδομένη και την αισιοδοξία των Αζέρων ότι τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα υπογράψουν τη συμφωνία διέλευσης του αζέρικου αερίου από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Επίσης, συνάντησε τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ κ. Στ. Χίλμπρεχτ και τον αμερικανό ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Ομπάμα για την Κασπία και τα Ενεργειακά κ. Ρ. Μόρνινγκσταρ. Αμφότεροι έδειξαν να υπολογίζουν πολύ στην κατασκευή του αγωγού ΙΤGΙ (ΑζερμπαϊτζάνΤουρκία- Ελλάδα- Ιταλία) αλλά και του «Ναμπούκο», ο οποίος μέχρι πριν από λίγο καιρό εθεωρείτο ανταγωνιστικός, αφού από ΤουρκίαΒουλγαρία κατευθύνεται στη Δ. Ευρώπη, αλλά πλέον μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τον «ελληνοϊταλικό».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk