Συνέντευξη Τύπου Οι ακτιβιστές αμφισβητούν τους ισχυρισμούς Ισραήλ

Οι Έλληνες που συμμετείχαν στη νηοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα ήταν εμφανώς καταβεβλημένοι, αρκετοί με γύψους και επιδέσμους, αλλά ικανοποιημένοι από τον διεθνή αντίκτυπο της περιπέτειάς τους εμφανίστηκαν στη συνέντευξη Τύπου οι Έλληνες ακτιβιστές που συμμετείχαν στη νηοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

<b>Συνέντευξη Τύπου </b>Οι ακτιβιστές αμφισβητούν τους ισχυρισμούς Ισραήλ | tovima.gr

Εμφανώς καταβεβλημένοι, αρκετοί με γύψους και επιδέσμους, αλλά ικανοποιημένοι από τον διεθνή αντίκτυπο της περιπέτειάς τους εμφανίστηκαν στη συνέντευξη Τύπου οι Έλληνες ακτιβιστές που συμμετείχαν στη νηοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Πέραν της αφήγησης προσωπικών εμπειριών της κακοποίησης (σωματικής και ψυχολογικής), την οποία οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι υπέστησαν, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην αφήγηση, που ακυρώνει τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών για ύπαρξη όπλων στο Mavi Marmara.

Οπως σημείωσε ο κ. Δημήτρης Πλειώνης, που επέβαινε στο επιβατηγό Marmara, στο πλοίο υπήρχαν 580 άτομα.

Από αυτά, 350 ήταν Τούρκοι, εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων και γνωστών τουρκικών οργανώσεων. Περίπου 40-50 άτομα ήταν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, κυρίως δημοσιογράφοι, και ελάχιστοι ακτιβιστές.

Οι υπόλοιποι ήταν εκπρόσωποι 30 Κοινοβουλίων αραβικών κρατών.

Οπως σημείωσε ο κ. Πλειώνης, το πλοίο περικύκλωσαν έξι φρεγάτες, 7-8 αντιτορπιλικά, δύο υποβρύχια και σκάφη του ισραηλινού λιμενικού. «Επρόκειτο δηλαδή για μια πλήρη πολεμική επιχείρηση» είπε.

Οταν άρχισε η επιχείρηση, ο καπετάνιος διέταξε να μπουν όλοι στα εσωτερικά διαμερίσματα και δήλωσε στους Ισραηλινούς ότι δεν πρόκειται να τους παραδώσει το πλοίο. Όταν οι Ισραηλινοί κομάντος κατάλαβαν ότι οι επιβαίνοντες ήταν άοπλοι, κατέβασαν κομάντος από τα ελικόπτερα.

Οι ακτιβιστές αντιστάθηκαν με ξύλα, σίδερα, σφενδόνες και μάνικες νερού. «Όταν είδαν ότι οι επιβάτες ήταν άοπλοι, άρχισαν να πυροβολούν. Είχαν όπλα με λέιζερ, στόχευαν και κτυπούσαν εν ψυχρώ. Αυτό διήρκεσε 45 λεπτά» είπε ο κ. Πλειώνης και συνέχισε:

«Ο καπετάνιος άρχισε να φωνάζει ‘μην πυροβολείτε. Έχουμε νεκρούς και τραυματίες’. Οι Ισραηλινοί σταμάτησαν ένα μισάωρο αργότερα. Κάποιοι ακτιβιστές επιτέθηκαν σε 3-4 κομάντος. Όμως, μεταξύ των Ισραηλινών δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός. Αυτό είναι άλλη μια απόδειξη ότι ουδείς ήταν ένοπλος πάνω στο καράβι

Ο κ. Βαγγέλης Πισσίας σημείωσε: «Αν είχε χρησιμοποιηθεί οπλισμός από την πλευρά των ακτιβιστών, η εξέλιξη θα ήταν τραγική για τους Ισραηλινούς. Θα βύθιζαν τα πλοία, αλλά θα υπήρχαν και νεκροί ανάμεσά τους. Για αυτούς ήταν μια επιχείρηση με σαφή επικοινωνιακό στόχο: Να δώσουν ένα χαστούκι στον Ταγίπ Ερντογάν.

» Το Ισραήλ θεωρεί ότι χαίρει πλήρους ασυλίας ό,τι κι αν κάνει. Αν αφεθεί να συνεχίσει έτσι, θα έρθουν δυσκολότερες ημέρες.»

Οι Έλληνες ακτιβιστές επισήμαναν ότι κάποιοι από τους κομάντος, που ανέβηκαν στα πλοία κρατούσαν στα χέρια τους λίστες με ονόματα και πλαστικοποιημένες φωτογραφίες συγκεκριμένων ακτιβιστών, που έγιναν στη συνέχεια στόχος άσκησης βίας.

«Οπότε τίθενται ερωτήματα για τη δράση της Μοσάντ στη χώρα μας».

Η Κύπρος επικρίθηκε για την άρνησή της να επιτρέψει στα πλοία να μπουν σε κυπριακά λιμάνια, παρότι η αρχική συμφωνία ήταν από κυπριακό λιμάνι να επιβιβασθούν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κρατών της ΕΕ.

Μάλιστα, προκειμένου να μην βρεθεί η Κύπρος σε δύσκολη θέση, είχε συμφωνηθεί άλλα πλοία να επιβιβάσουν τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και στη συνέχεια να μεταβιβασθούν σε διεθνή ύδατα στα πλοία της.

Τελικά, ούτε καν στο αμερικανικό «Challenger», που είχε πλημμυρίσει και θα βούλιαζε, δεν επέτρεψαν να μπει σε κυπριακό λιμάνι και αναγκάσθηκε να πάει στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Και όμως, το «Marmara» δεν χρησιμοποίησε ως πρόσχημα την άρνηση της κυπριακής κυβέρνησης να του επιτρέψει να επιβιβάσει τους ευρωπαίους κοινοβουλευτικούς, για να πάει σε λιμάνι των Κατεχομένων και να δημιουργηθεί τετελεσμένο.

Ο μόνος, που εναντιώθηκε, αλλά δεν εισακούσθηκε παρά τις επίμονες προσπάθειές του ήταν ο Βάσος Λυσσαρίδης. «Όμως, επρόκειτο για μια φωνή ‘βοώντος εν τη ερήμω’» σημείωσε ο κ. Πισσίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk