Ικανοποιημένος για την επιστροφή των Ελλήνων ακτιβιστών δήλωσε ο πρωθυπουργός

Τη βαθειά του ικανοποίηση για την επιστροφή από το Ισραήλ, όλων των Ελλήνων πολιτών, που είχαν κρατηθεί μετά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση κατά της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, καυτηριάζοντας παράλληλα τις πράξεις βίας από την πλευρά του Ισραήλ.

Ικανοποιημένος για την επιστροφή των Ελλήνων ακτιβιστών δήλωσε ο πρωθυπουργός | tovima.gr

Τη βαθειά του ικανοποίηση για την επιστροφή από το Ισραήλ, όλων των Ελλήνων πολιτών, που είχαν κρατηθεί μετά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση κατά της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, καυτηριάζοντας παράλληλα τις πράξεις βίας από την πλευρά του Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών ήταν το πρώτο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εργάστηκε σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ υπογράμμισε ότι οι πράξεις βίας από πλευράς του Ισραήλ, είναι καταδικαστέες.

Με τους Έλληνες ακτιβιστές συναντήθηκαν το πρωί της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας και εκπρόσωποι των κομμάτων. Οπως ανέφερε σχετικά την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ.Δελαβέκουρας, «για την ελληνική κυβέρνηση είναι θέση αρχής πως οποιαδήποτε δραστηριότητα Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, εφόσον είναι σύννομη, πρέπει να είναι και ελεύθερη».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε εξάλλου πως η Ελλάδα καταδίκασε κατηγορηματικά την ισραηλινή επίθεση στην αποστολή «τόσο λεκτικά όσο και έμπρακτα, μέσω της αναβολής της επίσκεψης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας του Ισραήλ και της διακοπής της κοινής άσκησης που βρισκόταν σε εξέλιξη. Γνώμονας όλων των ενεργειών μας ήταν η ασφάλεια των συμπολιτών μας και ο ταχύτερος επαναπατρισμός τους» τόνισε.

Ο κ. Δελαβέκουρας υπενθύμισε επίσης πως για να ικανοποιηθούν αυτοί οι στόχοι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας, ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών και ο Έλληνας πρέσβης στο Ισραήλ προέβησαν σε αλλεπάλληλα διαβήματα προς τις ισραηλινές αρχές, ενώ ταυτόχρονα ο κ. Παπανδρέου ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας και τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ. Την επόμενη βδομάδα, εξάλλου, είπε ο κ. Δελαβέκουρας, ο κ. Δρούτσας θα συναντηθεί με τους άραβες πρέσβεις που υπηρετούν στην Ελλάδα και τον πρέσβη του Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, τέλος, στην επικοινωνία που είχε με τον κ. Χριστόφια συμφώνησαν στην ανάληψη μιας κοινής προσπάθειας για την αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις για το θέμα ανέφερε ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «παρακολουθούσε εδώ και μήνες τη διοργάνωση της αποστολής και ήταν σε επαφή τόσο με τους Έλληνες διοργανωτές όσο και με τις αρχές του Ισραήλ», δεδομένου ότι το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι θα παρεμποδίσει την προσπέλαση της ανθρωπιστικής αποστολής στη Γάζα. «Είχαμε επισημάνει τους κινδύνους στους Έλληνες διοργανωτές» σημείωσε ο κ. Δελαβέκουρας διευκρινίζοντας περαιτέρω ότι η Αθήνα «δεν ήταν σε επιχειρησιακό συντονισμό με το Ισραήλ, ήταν σε πολιτική επαφή με τις ισραηλινές αρχές».

Ως προς το θέμα της κακομεταχείρισης, που κατά δήλωσή τους υπέστησαν Έλληνες που κρατήθηκαν στο Ισραήλ, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε ότι η Ομάδα Χειρισμού Κρίσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επικοινωνεί με όλους τους Έλληνες της αποστολής για να καταγράψει τις μαρτυρίες τους και τις καταγγελίες τους τόσο για το θέμα της κακομεταχείρισης όσο και για ενδεχόμενη απώλεια αντικειμένων. Το υλικό από αυτή την καταγραφή θα χρησιμοποιηθεί εν συνεχεία στις διαβουλεύσεις που θα έχει η Αθήνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Αναφορικά με το πολιτικό θέμα που σχετίζεται με το επεισόδιο, ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε πως η Αθήνα «θέλει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για να διασωθεί η ειρηνευτική διαδικασία. Σίγουρα το πρόσφατο επεισόδιο επιβαρύνει αυτή τη διαδικασία, δεν θα πρέπει όμως αυτή να διακοπεί. Διότι το τεράστιο διακύβευμα είναι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και δεν προσφέρει λύση ούτε η βία, ούτε η επικοινωνιακή προβολή της βίας».

Για την «επόμενη μέρα» εξάλλου, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε την προσπάθεια που συμφώνησαν να συνεχίσουν Ελλάδα και Κύπρος για τη διεύρυνση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ενώ επίσης σημείωσε πως η Αθήνα υποστηρίζει την «πλήρη, ανεξάρτητη διερεύνηση των συνθηκών του επεισοδίου», αίτημα που έχει υποβληθεί τόσο από την ΕΕ όσο και από το Συμβούλιο Ασφαλείας και η ικανοποίηση του οποίου «είναι εξάλλου και προς το συμφέρον του Ισραήλ».

Σε ό,τι αφορά τα πραγματικά περιστατικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «οι Έλληνες πολίτες βρίσκονταν στα διεθνή ύδατα, όταν έγινε η στρατιωτική επιχείρηση από τις Ισραηλινές δυνάμεις», ενώ ανέφερε ακόμη πως η ελληνική πρεσβεία είχε φέρει σε επαφή τους Έλληνες της αποστολής με δικηγόρο για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk