Εξεταστική για SiemensΘυελλώδης η χθεσινή συνεδρίαση από την κατάθεση της γραμματέας του Χριστοφοράκου

Ότι δεχόταν απειλές κατά της ζωής της κατήγγειλε η πρώην ιδιαιτέρα γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου, Αικ.Τσακάλου, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens. Στην κατ’ αντιπαράθεση εξέταση με τη μάρτυρα, ο πρώην οικονομικός διευθυντής και μεταβατικός διευθύνοντας σύμβουλος της Siemens Α.Ε. Ελλάς, Ρ.Φίσερ αρνήθηκε ότι γνώριζε οτιδήποτε για μίζες και πολιτικούς.

Ευθεία καταγγελία ότι απειλήθηκε η ζωή της από τον πρώην οικονομικό διευθυντή και μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Α.Ε. Ελλάς Ρούντολφ Φίσερ, έκανε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής η πρώην ιδιαιτέρα γραμματέας του φυγόδικου Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσακάλου.

Καταθέτοντας για δεύτερη φορά η μάρτυρας, χθες Πέμπτη, στο μεγαλύτερο μέρος σε κατ’ αντιπαράθεση εξέταση με τον κ. Φίσερ, είπε ότι μετά την φυγή Χριστοφοράκου στο εξωτερικό η ίδια έπεσε σε δυσμένεια «και μεθοδευμένη προσπάθεια εξόντωσής της» από τον Γερμανό διευθυντή.

Απευθύνθηκε, όπως είπε, στα κεντρικά της Γερμανίας και όταν επέστρεψε, την κάλεσε ο κ. Φίσερ και της είπε «ότι αν επαναλάβω τέτοια κίνηση, μπορεί να μου στοιχίσει και τη ζωή».

Είπε ακόμη ότι πέρα από τα λάστιχα του αυτοκινήτου της που βρήκε σκασμένα, δέχθηκε επίθεση με σπασμένο γυαλί.

Ο Ρούντολφ Φίσερ, σημερινός οικονομικός διευθυντής της Siemens Τσεχίας, που κατέθεσε πριν την Αικατερίνη Τσακάλου, εν ολίγοις είπε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτε από την πολιτική Χριστοφοράκου, για μίζες και πολιτικούς: «Δεν είχα ποτέ καμία πρόσβαση, ούτως ώστε να γνωρίζω, αν υπάρχουν δωρεές, τι ύψους δωρεές, προς οποιαδήποτε πρόσωπα και πολιτικούς».

Παρ’ όλα αυτά, παραδέχθηκε ότι ζήτησε από την Αικατερίνη Τσακάλου να στείλει μήνυμα στον κ. Χριστοφοράκο, στις 25 Ιανουαρίου 2008, ότι δεν θα πληρωθεί από τη Siemens η δαπάνη εξοπλισμού του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, ύψους 160.000 ευρώ.

Το χαρτί, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, δεν μπόρεσε να το διαψεύσει χθες ο κ. Φίσερ, δεν παραδέχθηκε όμως, ούτε θυμόταν άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, ή εμπλοκή ονομάτων πολιτικών.

Αντιθέτως, η κ. Τσακάλου διέψευσε στην κατ’ αντιπαράσταση εξέταση πολλές φορές τον κ. Φίσερ λέγοντας: «Λέει ο κ. Φίσερ ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξη των τιμολογίων. Τα τιμολόγια έχουν καταχωριστεί στο λογιστήριο. Εγώ, απλώς είχα τα αντίγραφα. Δεν είχα ιδιαίτερο λογιστήριο για να κρατάω και να διεκπεραιώνω πληρωμές».

Η μάρτυρας επέμεινε ότι ο πρώην οικονομικός διευθυντή δεν μπορεί σήμερα να δηλώνει άγνοια, όταν συνυπέγραφε τα τιμολόγια: «Δεν ήταν επισκέπτης στην εταιρεία. Συνδιοικούσε μαζί με τον κ. Χριστοφοράκο. Δεν έκανε δημόσιες σχέσεις».

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Φίσερ επέμεινε ότι δεν είχε καμία σχέση, ζήτησε να προσκομιστούν τιμολόγια, στα οποία να συνυπογράφει και δεσμεύθηκε εντός των επομένων ημερών να προσκομίσει στοιχεία που συνηγορούν υπέρ των απόψεών του.

Κατά τα λοιπά η κ. Τσακάλου που σήμερα είναι επικεφαλής του τμήματος Διαφάνειας της Siemens ΑΕ επανέλαβε ότι όσα αναγράφει στο ημερολόγιό της δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και το πολύ 1-2% από τα ραντεβού να ματαιώθηκαν, αλλά κι αυτό θα το ανέγραφε.

Σε ερώτηση, γιατί τότε, όλοι σχεδόν οι πολιτικοί που παρελαύνουν από την εξεταστική διαψεύδουν τις επαφές τους, δήλωσε αδυναμία να απαντήσει.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα εξεταστεί ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk