ΒουλήΕντονη αντιπαράθεση Παπανδρέου – Σαμαρά για την οικονομία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαφθοράς, ζητώντας τη συμβολή του προέδρου της ΝΔ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «ευνομία, αλλιώς θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες, και δικαίως».

<b> Βουλή</b>Εντονη αντιπαράθεση Παπανδρέου – Σαμαρά για την οικονομία | tovima.gr

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομική κρίση σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη Βουλή, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του Αντ.Σαμαρά προς τον Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαφθοράς, ζητώντας τη συμβολή του προέδρου της ΝΔ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «ευνομία, αλλιώς θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες, και δικαίως».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά ρωτώντας πως είναι δυνατόν να υποστηρίζει ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν επί ΝΔ αποτελούν την αιτία της κρίσης, αλλά ταυτόχρονα να επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι η ΝΔ γνώριζε πολύ καλά τι έκανε, όταν έστελνε τα λανθασμένα στοιχεία για το έλλειμμα στην ΕΕ. «Ήταν μια συνειδητή πράξη, κι αυτά πληρώνουμε σήμερα», τόνισε.

Ο Γ.Παπανδρέου ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να καταθέσει τις προτάσεις του, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, σε μια προσπάθεια ανάκτησης της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας.

Ο Αντ.Σαμαράς απάντησε ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήταν εκτός θέματος, καθώς η ερώτηση αφορούσε τους κανόνες της ΤτΕ για την εκκαθάριση στην αγορά ομολόγων (Τ+3). Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η απάντηση του κ. Παπανδρέου ήταν στο στυλ: «γεια σου, Γιάννη, κουκιά σπέρνω».

Όσον αφορά στο θέμα της οικονομίας, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι καλό θα ήταν να μην τα ρίχνουμε όλα στο χθες, αλλά να κοιτάξουμε το παρόν και συγκεκριμένα το πρόβλημα της ανεργίας.

Ανταπαντώντας, ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως το θέμα της ανεργίας αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και έστρεψε εκ νέου τα βέλη του κατά του κ. Σαμαρά, υπογραμμίζοντας πως η ΝΔ αντί να κάνει τη χώρα πιο ανταγωνιστική, «γέμισε το κράτος με συμβάσεις Stage».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα διαφάνειας, επισημαίνοντας ότι ζητά τη συμβολή του κ. Σαμαρά.

«Το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας δεν ήταν ανεξάρτητο από συμφέροντα. Πρέπει να αλλάξει αυτό το πολιτικό σύστημα και περιμένω να συμβάλλετε στα θέματα διαφάνειας» είπε απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά.

Πρέπει να υπάρξει «ευνομία, αλλιώς θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες, και δικαίως» υπογράμμισε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι ο μεγάλος εχθρός του τόπου είναι η ανεργία και ότι σε λίγες μέρες το κόμμα του θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τα ζητήματα της οικονομίας χωρίς κομπορρημοσύνη.

«Μόνοι μας παραλείψαμε να ελέγξουμε τους κερδοσκόπους, ενώ εμείς οι ίδιοι ήμασταν τα κυρίως θύματα της κερδοσκοπίας. Αυτό το λάθος δεν έχει εξήγηση. Τουλάχιστο ας το παραδεχτείτε. Όπως βλέπετε εξαντλούμε την καλοπιστία μας απέναντι σας. Λάθος σάς καταλογίζουμε όχι πρόθεση. Εσείς ξεκινήσατε να λέτε άλλα θέματα, σαν να υπάρχει μύγα που σας μυγιάζει» σημείωσε.

Ταυτόχρονα, επέκρινε την κυβέρνηση ότι απαντά με καθυστέρηση 45 ημερών σε ένα θέμα ζήτημα για το οποίο έχουν γίνει κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Όπως υποστήριξε ο κ Σαμαράς με το σύστημα «Τ+10», τόσο οι διεθνείς οργανισμοί όσο και οι διεθνείς οικονομολόγοι τονίζουν επίμονα την ανάγκη αυστηρής τήρησης εποπτείας των καθορισμένων προθεσμιών διακανονισμού ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν ακάλυπτες θέσεις και να διασφαλιστεί συστηματική σταθερότητα στις αγορές.

Παρέμβαση Καρατζαφέρη

Στην αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ αναφέρθηκε και ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Αν κατάλαβα καλά, υπάρχει μια πρόταση μομφής στο πρόσωπο του κεντρικού τραπεζίτη αλλά και από δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί όμως να έχουμε μια μάχη με έναν κεντρικό τραπεζίτη τραυματισμένο από το πολιτικό σύστημα» είπε και πρόσθεσε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να κληθεί ο κ. Προβόπουλος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να δώσει εξηγήσεις και να πάρει την επιβεβαίωση του πολιτικού κόσμου ότι μπορεί να προχωρήσει.

Δευτερολογία Γ.Παπανδρέου

Απαντώντας -στη δευτερολογία του – ο κ. Παπανδρέου αφού ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν άκουσε «πρόταση μομφής από τον κ. Σαμαρά, ούτε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας» τόνισε πως είναι σωστή η θέση του κ. Καρατζαφέρη ότι η Επιτροπή Διαφάνειας θα μπορούσε να ασχοληθεί με το θέμα της λειτουργίας των αγορών σε ό,τι αφορά την οικονομία και θα είναι στην ευχέρειά της να καλέσει τον διοικητή της ΤτΕ για να συζητήσει για τα γενικότερα, αλλά και για το ειδικότερο θέμα, το οποίο ετέθη, ώστε να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε απορίες και να διαλευκανθούν αυτά τα ζητήματα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Επιτροπή κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά. Όπως επισήμανε, μετά την διακομματική συνάντηση υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, της ζητήθηκε να κάνει μια αξιολόγηση της λειτουργίας των θεσμών, ώστε να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση της διαφάνειας, πέραν εκείνων που η κυβέρνηση κάνει για την αξιοκρατία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θέμα της διαφθοράς αναφέρθηκε ο Γ.Παπανδρέου και κατά την ομιλία του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης.

«Μεγάλο πρόβλημα είναι η ανεπίσημη οικονομία, η λεγόμενη μαύρη οικονομία, η διαφθορά. […] Αν χτυπήσουμε τη μαύρη οικονομία, θα έχουμε εξοικονομήσει τεράστιους πόρους. Βεβαίως, η προσπάθειά μας είναι επίπονη και επώδυνη. Πρέπει να επικρατήσει το αίσθημα δικαίου, γιατί διαφορετικά γιατί κάποιος να πληρώσει το φόρο του; Γιατί να βοηθήσει; Γιατί να συμβάλλει στο έργο των εξεταστικών επιτροπών, για παράδειγμα;

»Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με πλήρη διαφάνεια. Όλα στο φως. Χωρίς να επικρατήσει η λογική της ανθρωποφαγίας και του κουτσομπολιού. Όλα πρέπει να γίνουν με σοβαρότητα, αλλά για να γίνουν, να κλείσουμε αυτές τις υποθέσεις, να υπάρξει απόδοση ευθυνών, όποιες κι αν είναι, πολιτικές ή ποινικές» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, κατά την τοποθέτησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: «Αντιδρούν συμφέροντα, δεν το λένε επισήμως. […] Αντιδρούν όμως και βεβαίως υπάρχουν διασυνδέσεις παντού. Αυτό θα το αντιμετωπίσουμε, θα το δούμε, αλλά πρέπει να επιμείνουμε. Είναι βασικό ζήτημα για τη χώρα, για το δημόσιο συμφέρον, για τον πολίτη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk