Αναβαθμίζεται η ΕΛΣΤΑΤΠλήρης διαφάνεια στην κατάρτιση των στατιστικών στοιχείων

Με αυξημένη πλειοψηφία θα εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα από τη Βουλή ο διορισμός του νέους επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Νέα μέτρα για έγκαιρη παροχή αξιόπιστων δημοσιονομικών λογαριασμών και στατιστικών στοιχείων λαμβάνει η κυβέρνηση.

<b>Αναβαθμίζεται η  ΕΛΣΤΑΤ</b>Πλήρης διαφάνεια στην κατάρτιση των στατιστικών στοιχείων | tovima.gr

Στο διορισμό του νέου Γενικού Γραμματέα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (πρώην Εθνική Στατιστικής Υπηρεσία) θα προχωρήσει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.

Όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην ετήσια συνάντηση των Ανωτάτων Στελεχών Προϋπολογισμού του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο διορισμός του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ από τη Βουλή θα γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας και θα απαιτηθεί η πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων.

Όπως εξήγησε, η αυξημένη αυτή πλειοψηφία προβλέπεται καθώς ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής θα μπορεί να εγγυηθεί την ανεξαρτησία της Αρχής. «Στοχεύουμε βασικά να την ξανακτίσουμε την υπηρεσία από την αρχή και να την κάνουμε μία υπηρεσία που παράγει εγκαίρως αξιόπιστα στοιχεία, που αντανακλούν την πραγματική αξία της οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός.

Εξάλλου, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει νόμο που θα απαιτεί τη μηνιαία δημοσίευση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έγκαιρων, μηνιαίων στατιστικών στοιχείων (σε ταμειακή βάση) για τα έσοδα, τις δαπάνες και τη χρηματοδότηση του Κράτους, καθώς και για τις εκκρεμείς δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση θα λάβει τα ακόλουθα μέτρα για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παροχή αξιόπιστων δημοσιονομικών λογαριασμών και στατιστικών στοιχείων:

-Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα λεπτομερές, δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα σχεδίου δράσης, που θα συμφωνηθεί με την Eurostat, για τη βελτίωση της συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων της γενικής κυβέρνησης που απαιτούνται βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα με την ενίσχυση των μηχανισμών που διασφαλίζουν την ταχεία και ορθή παροχή των δεδομένων αυτών, τη διασφάλιση της προσωπικής ευθύνης σε περίπτωση εσφαλμένων αναφορών και την αναζήτηση της κατάλληλης επιτόπιας τεχνικής βοήθειας με στόχο ταχεία πρόοδο.

-Η κυβέρνηση θα αρχίσει να δημοσιεύει έγκαιρες πληροφορίες σχετικά με την χρηματοοικονομική κατάσταση στις δημόσιες επιχειρήσεις και σε άλλους δημόσιους φορείς που δεν υπάγονται στη γενική κυβέρνηση (συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών καταστάσεων αποτελεσμάτων χρήσεων, ισολογισμών και στοιχεία για την απασχόληση και τις μισθολογικές δαπάνες). Για το σκοπό αυτό, θα δημιουργηθεί ένας τακτικός και έγκαιρος μηχανισμός αναφοράς.

-Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα αρχίσει από τα τέλη του μήνα να δημοσιεύει έγκαιρα, μηνιαία στατιστικά στοιχεία (σε ταμειακή βάση) για τα έσοδα, τις δαπάνες και τη χρηματοδότηση και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (χρέη) για τη «διαθέσιμη γενική κυβέρνηση» και των επιμέρους φορέων της (κράτος, κοινωνική ασφάλιση, νοσοκομεία, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικά πρόσωπα).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk