Αλλαγές στα νοσοκομεία και… «θα δούμε»

Αόριστες υποσχέσεις για ολοήμερη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων έδωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε χθες ότι θα ξεκινήσει η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ακολουθώντας την πορεία που χάραξε το 2001 ο τότε υπουργός Υγείας κ. Αλ. Παπαδόπουλος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον χρόνο έναρξης της εφαρμογής του συστήματος, ποια νοσηλευτικά ιδρύματα θα ενταχθούν και άλλες πληροφορίες εξαιρετικά σημαντικές.

Αόριστες υποσχέσεις για ολοήμερη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων έδωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε χθες ότι θα ξεκινήσει η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ακολουθώντας την πορεία που χάραξε το 2001 ο τότε υπουργός Υγείας κ. Αλ. Παπαδόπουλος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον χρόνο έναρξης της εφαρμογής του συστήματος, ποια νοσηλευτικά ιδρύματα θα ενταχθούν και άλλες πληροφορίες εξαιρετικά σημαντικές. Αλλωστε, όπως η ίδια έλεγε και ξαναέλεγε απευθυνόμενη προς τους δημοσιογράφους, «ζητάτε να μάθετε λεπτομέρειες. Θα τα δούμε όλα…».

Η υπουργός δεν ανέφερε ως ποια ώρα θα λειτουργούν τα νοσοκομεία που θα ενταχθούν σε αυτό το σύστημα. Το σίγουρο- κατά τα λεγόμενα της υπουργού- είναι ότι θα λειτουργούν μετά τις 2 το μεσημέρι προκειμένου να είναι δυνατές διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Οπως είπε, οι οκτώ στους δέκα πολίτες που επισκέπτονται το απόγευμα διαγνωστικά κέντρα θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αν αυτά λειτουργούσαν μετά το μεσημέρι.

Τα απογευματινά ιατρεία θα ενσωματωθούν στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, ενώ αυτά που λειτουργούν εκτός των ιδρυμάτων από πανεπιστημιακούς πρόκειται να καταργηθούν. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί οι οποίοι εργάζονται σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο ή σε πανεπιστημιακή κλινική νοσοκομείου του ΕΣΥ θα μπορούν να διατηρήσουν το απογευματινό ιατρείο τους ως την 1.1.2011. Εν ολίγοις, οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα πρέπει να επιλέξουν μέσα σε έξι μήνες αν θα διατηρήσουν τη θέση τους στο νοσοκομείο ή το ιδιωτικό ιατρείο τους.

Κάτι που επίσης δεν διευκρινίστηκε χθες είναι αν οι ασθενείς οι οποίοι θα επισκέπτονται γιατρό του νοσοκομείου κατά τις απογευματινές ώρες θα πληρώνουν οι ίδιοι και θα διεκδικούν στη συνέχεια τα χρήματά τους από το ασφαλιστικό ταμείο τους ή αν η επίσκεψη θα καλύπτεται απευθείας από το Ταμείο. Πάντως η κυρία Ξενογιαννακοπούλου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει το σύστημα της ολοήμερης λειτουργίας ταυτόχρονα σε όλα τα νοσοκομεία. «Δεν μπορούν και τα 140 νοσοκομεία να εφαρμόσουν μαζί το νέο σύστημα» δήλωσε.

Εφόσον το μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί για την ολοήμερη λειτουργία ενός νοσοκομείου, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού. Σημειώνεται ότι η ολοήμερη λειτουργία θα χρηματοδοτείται μέσα από το ίδιο το σύστημα. «Τα έσοδα» σημείωσε η υπουργός «θα πηγαίνουν για την κάλυψη των αναγκών της ίδιας της ολοήμερης λειτουργίας και του προσωπικού που θα απασχολείται». Ακόμη, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά τη σύναψη συμβάσεων μεταξύ των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και του ΕΣΥ. Τα παραπάνω θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk