Μια μοναδική ευκαιρία

Αύριο ο κ. Γ. Παπανδρέου (εάν παραστεί στην «Ωρα του Πρωθυπουργού») θα απαντήσει σε ερώτηση του κ. Αντ. Σαμαρά για την κερδοσκοπία στην αγορά ομολόγων (ενώ ακόμη δεν έχει απαντηθεί παρόμοια ερώτηση της κυρίας Βάσως Παπανδρέου). Λέγεται ότι ο Πρωθυπουργός έχει σχεδόν πειστεί ότι η Ελλάδα σύρθηκε στο ΔΝΤ επειδή κατεδαφίστηκαν οι άμυνες που κάθε οργανωμένη αγορά κρατικών ομολόγων ορθώνει απέναντι στους κερδοσκόπους. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία ευθύνεται για την εποπτεία της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ), τηρεί σιγήν ιχθύος.

Μια μοναδική  ευκαιρία | tovima.gr

Αύριο ο κ. Γ. Παπανδρέου (εάν παραστεί στην «Ωρα του Πρωθυπουργού») θα απαντήσει σε ερώτηση του κ. Αντ. Σαμαρά για την κερδοσκοπία στην αγορά ομολόγων (ενώ ακόμη δεν έχει απαντηθεί παρόμοια ερώτηση της κυρίας Βάσως Παπανδρέου). Λέγεται ότι ο Πρωθυπουργός έχει σχεδόν πειστεί ότι η Ελλάδα σύρθηκε στο ΔΝΤ επειδή κατεδαφίστηκαν οι άμυνες που κάθε οργανωμένη αγορά κρατικών ομολόγων ορθώνει απέναντι στους κερδοσκόπους. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία ευθύνεται για την εποπτεία της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ), τηρεί σιγήν ιχθύος. Οι υπερασπιστές των αμφιλεγόμενων αποφάσεων ισχυρίζονται ότι καταργήθηκαν οι μηχανισμοί άμυνας «για να διατηρηθεί η ρευστότητα στο σύστημα». Λένε δηλαδή ότι μόλις ξεκίνησε η επιδρομή των κερδοσκόπων γκρεμίστηκαν τα οχυρωματικά έργα για να διατηρηθούν ανοιχτές οι εμπορικές οδοί! Εκείνο που συνέβη ήταν ότι διατηρήθηκε η ρευστότητα των κερδοσκόπων, πυροδοτήθηκε το «σορτάρισμα» των ομολόγων, αυξήθηκαν τα κέρδη των «παικτών» και την πλήρωσαν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες, οι επιστήμονες, η νέα γενιά, η ίδια η Ελλάδα, το κύρος, οι δυνατότητες και το μέλλον της. Κατόρθωσαν κάποιοι να «σορτάρουν» την Ελλάδα χωρίς κανένα ρίσκο, χωρίς καμία επίπτωση και χωρίς κανένα εμπόδιο. Κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν τις αμφιλεγόμενες αλλαγές για να εκτελέσουν μαζικές εντολές πελατών τους και να συσσωρεύσουν κέρδη από τις προμήθειες. Λέγεται ότι η Νέα Δημοκρατία διαθέτει στοιχεία, ίχνη και γνωμοδοτήσεις και ότι ανάλογα στοιχεία διαθέτει και το Μέγαρο Μαξίμου. Ουδείς μπορεί να εξηγήσει γιατί η Ελλάδα, όταν άρχισε να πλήττεται από κερδοσκοπικές επιθέσεις στις αρχές του 2009, άρχισε να λαμβάνει αποφάσεις εντελώς αντίθετες από εκείνες που πήρε πρόσφατα η Γερμανία μόλις ξεκίνησε η επίθεση των κερδοσκόπων στην ευρωζώνη. Μια απάντηση είναι ότι οι «φύλακες», άσχετοι με τις σύγχρονες κερδοσκοπικές πρακτικές, δεν αντιλήφθηκαν ότι το ασύδοτο «σορτάρισμα» μπορούσε να προκαλέσει, όχι την αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών, αλλά το σάπισμα των (γεμάτων από ελληνικά ομόλογα) αποθεματικών πολλών Ταμείων και τραπεζών, ξένων και ελληνικών.

Το αποτέλεσμα είναι ένα τραυματισμένο και ανυπόληπτο στην Ευρώπη ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μια κοινωνία που βυθίζεται στον βάλτο της φτώχειας και της ανασφάλειας. Ολα τα παραπάνω δείχνουν τη δραματική κρίση ηγεσιών, δείχνουν ότι η χώρα σε κρίσιμους τομείς ξέμεινε από ανθρώπους με γνώση, με αίσθηση καθήκοντος και αίσθημα ευθύνης. Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι το συντεχνιακό όφελος κατίσχυσε του συλλογικού συμφέροντος και έπνιξε τον τόπο. Κάποιοι λένε ότι η αποκάλυψη της υπόθεσης (η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απασχολήσει την Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία) είναι μοναδική ευκαιρία για τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Σαμαρά να πουν «όχι» σε όλα αυτά και όλους αυτούς που (από άγνοια ή συμφέρον) κατέστρεψαν την οικονομία και έσπρωξαν τη χώρα στην ταπείνωση, στην παρακμή και στα σενάρια για πτώχευση και επιστροφή στη δραχμή. Θα το τολμήσουν;

papadopoulos@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk