Κυβερνήτης, ο Χριστοφοράκος!

Δεν υπάρχει αμφιβολία: τη χώρα την κυβερνά αρνητικά, από καιρό, ο κ. Χριστοφοράκος με τις «αποκαλύψεις» του. Και την οδηγεί στα χειρότερα. Ανακεφαλαίωση πεπραγμένων του: με «απολογίες» εδώ και στη Γερμανία που διαβιβάζονται αποσπασματικά στον ελληνικό Τύπο, με διαρροές προσωπικών του εγγράφων- ημερολόγια κ.ά.- σε επιλεγμένες στιγμές έχει καταφέρει να λερώσει άμεσα ή έμμεσα το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου. Εδραιώνοντας στην κοινή γνώμη, που υφίσταται ταυτόχρονα τις συνέπειες της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης, την αίσθηση ότι το πολιτικό σύστημα είναι πωρωμένο.

Κυβερνήτης,  ο Χριστοφοράκος! | tovima.gr

Δεν υπάρχει αμφιβολία: τη χώρα την κυβερνά αρνητικά, από καιρό, ο κ. Χριστοφοράκος με τις «αποκαλύψεις» του. Και την οδηγεί στα χειρότερα.

Ανακεφαλαίωση πεπραγμένων του: με «απολογίες» εδώ και στη Γερμανία που διαβιβάζονται αποσπασματικά στον ελληνικό Τύπο, με διαρροές προσωπικών του εγγράφων- ημερολόγια κ.ά.- σε επιλεγμένες στιγμές έχει καταφέρει να λερώσει άμεσα ή έμμεσα το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου. Εδραιώνοντας στην κοινή γνώμη, που υφίσταται ταυτόχρονα τις συνέπειες της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης, την αίσθηση ότι το πολιτικό σύστημα είναι πωρωμένο. Ο ταλαντούχος εκπρόσωπος της Siemens στην Ελλάδα είχε ένα απλό σύστημα για να προχωρούν οι δουλειές της επιχείρησής του και οι προσωπικές του υποθέσεις: είχε αναπτύξει στο έπακρο τις επωφελείς κοινωνικές σχέσεις και τους «φιλικούς δεσμούς» με το πολιτικό προσωπικό της χώρας· πρόσφερε συστηματικά κάθε λογής «επαγγελματικά» δώρα, από λουλούδια και «καλάθια» ως ενδιαφέροντα ταξιδάκια, οικιακούς ή επαγγελματικούς εξοπλισμούς σε τιμές κόστους ή και δωρεάν· τέλος- και κυρίως- διέθετε μεγάλα ποσά για «μίζες» εκεί που έπρεπε. Οι φιλικές αλλά επιλεγμένες κοινωνικές επαφές και τα «δωράκια» περιλαμβάνονται στα κλασικά όπλα των δημοσίων σχέσεων κάθε μεγάλης επιχείρησης. Το πρόβλημα είναι η αντίσταση των παραληπτών τους και η ευκολία με την οποία όλοι αυτοί αισθάνονται φίλοι με ανθρώπους που συναλλάσσονται με το Δημόσιο: δεν γνωρίζουν ότι πέρα από μια τυπική ανθοδέσμη, τα «δωράκια» και περισσότερο ακόμα τα «δώρα» δεν προσφέρονται ποτέ χωρίς τον ψυχολογικό καταναγκασμό της ανταπόδοσης; Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι για τους επαγγελματίες διαφθορείς τα πάντα αρχίζουν με τις φιλικές σχέσεις και τα «δωράκια», που οδηγούν πρώτα σε «μικροανταλλάγματα» και μετά, αν δεν υπάρξει αντίσταση, στις μίζες για τις μεγάλες δουλειές. Είναι όμως γελοίο και μάλιστα ανήθικο να στιγματίζονται άνθρωποι με τη μέθοδο των σοφών διαρροών απλά γιατί βρέθηκε το όνομά τους στο ημερολόγιο-κατηγορητήριο του κ. Χριστοφοράκου. Ο κ. Χριστοφοράκος έχει σε μεγάλο βαθμό «καθαρίσει» με τη γεμάτη κατανόηση Γερμανία των μεγάλων παραγγελιών και θέλει τώρα να καθαρίσει και με τη νομικά πολύ πιο αυστηρή Ελλάδα (κινδυνεύει εδώ με ισόβια!) έστω και λερώνοντας τους πάντες και τα πάντα. Θέλει ίσως και να αποδείξει ότι όντως διέθεσε για μίζες και όχι για το προσωπικό του μέλλον το σύνολο των τεράστιων ποσών που του εμπιστεύτηκε η Siemens (με ποιες συνενοχές της κεντρικής της διοίκησης;) για τις παράνομες δουλειές της.

Δύο παρατηρήσεις τέλος: ό,τι «αποκαλύπτει» ο κ. Χριστοφοράκος θεωρείται ασφαλώς επιπόλαια και αυτοκτονικά έγκυρο. Και, σε αντίθεση με άλλες χώρες, εδώ, ως τώρα, η Siemens, σαν εταιρεία διαφθορέων, παραμένει στο απυρόβλητο. Αυτό κάτι σημαίνει.

somerit@otenet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk