Το ράλι στη Wall Street βοήθησε την Ευρώπη να μηδενίσει τις απώλειες

Δεν έφθαναν οι ανησυχίες για τις συνέπειες της κρίσης χρέους στον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης, οι οποίες έχουν προκαλέσει το ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών, ήρθε και η εντολή έρευνας για ποινικές και αστικές ευθύνες της ΒΡ από την κυβέρνηση Ομπάμα που πυροδότησαν αυτή τη φορά το ξεπούλημα των μετοχών των πετρελαϊκών κολοσσών. Οι μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της Ευρώπης συνέχισε να κατρακυλά – προχθές σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 18 ετών, πάνω από 13%, και χθες έχασε επιπλέον 2,5%- και παρασύρθηκαν και οι μετοχές των άλλων εταιρειών από το ενδεχόμενο αυστηρότερων κανονισμών στον τομέα αυτόν.

Δεν έφθαναν οι ανησυχίες για τις συνέπειες της κρίσης χρέους στον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης, οι οποίες έχουν προκαλέσει το ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών, ήρθε και η εντολή έρευνας για ποινικές και αστικές ευθύνες της ΒΡ από την κυβέρνηση Ομπάμα που πυροδότησαν αυτή τη φορά το ξεπούλημα των μετοχών των πετρελαϊκών κολοσσών. Οι μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της Ευρώπης συνέχισε να κατρακυλά – προχθές σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 18 ετών, πάνω από 13%, και χθες έχασε επιπλέον 2,5%- και παρασύρθηκαν και οι μετοχές των άλλων εταιρειών από το ενδεχόμενο αυστηρότερων κανονισμών στον τομέα αυτόν. Ωστόσο η ανάκαμψη της Wall Street βοήθησε τις ευρωπαϊκές αγορές να μηδενίσουν σχεδόν τις απώλειές τους. Το Λονδίνο, το Παρίσι και η Μαδρίτη έκλεισαν με οριακή πτώση 0,23%, 0,05% και 0,34% αντιστοίχως, ενώ η Φραγκφούρτη έκλεισε στα ίδια με τα προχθεσινά επίπεδα. Στα ίδια επίπεδα, γύρω στα 1,2230, κινήθηκε και το ευρώ χθες.

Το ράλι στις αμερικανικές αγορές ήταν έντονο χθες. Και οι τρεις δείκτες κατέγραφαν κέρδη πάνω από 2% λίγο πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Τα νέα καλά στοιχεία από την αγορά κατοικίας και η διαβεβαίωση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι στόχος του είναι να ανταποκριθεί στην ανόρθωση της οικονομίας, διότι την ιεραρχούν ως πρώτη προτεραιότητα σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι αμερικανοί πολίτες, έφεραν αγοραστικό πυρετό στις αμερικανικές αγορές. Κατηγορούμενος ο κ. Ομπάμα ότι «παραπλάνησε» τον αμερικανικό λαό σχετικά με την πετρελαιοκαταστροφή στον Κόλπου του Μεξικού, προσπάθησε χθες να τους διαβεβαιώσει ότι εργάζεται να ξαναχτίσει την οικονομία. Μιλώντας από το Carnegie Μellon University τόνισε ότι προσπαθεί να ξαναχτίσει την οικονομία χωρίς βοήθεια από τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι σύμφωνα με τον κ. Ομπάμα «κάθονται στο περιθώριο και φωνάζουν από τις κερκίδες».

Χαρακτήρισε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ως κόμμα των εκατομμυριούχων, επισημαίνοντας ότι έδωσε «φορολογικές απαλλαγές στους πλούσιους, τις οποίες και δεν χρειάζονταν,και νομοθέτησε λιγότερους εποπτικούς κανόνες για τις επιχειρήσεις». Κυρίως όμως κατηγόρησε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ότι τον πολεμά διότι αποφάσισε «φορολογικές μειώσεις σε μικρούς επιχειρηματίες, φορολογικές απαλλαγές στα φοιτητικά δίδακτρα, νέες δαπάνες στην καθαρή βιομηχανία και άλλα πολλά». Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι «ήδη γνωρίζουμε το πού μας οδήγησαν οι ιδέες τους» και πρόσθεσε ότι «τώρα έχουμε μία επιλογή ως έθνος. Θα επιστρέψουμε στις αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές του παρελθόντος ή θα χτίσουμε ένα ισχυρότερο μέλλον. Θα πάμε πίσω ή θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μπροστά».

Και τα χθεσινά στοιχεία από την αγορά κατοικίας, όπως και όλα τα τελευταία, επιβεβαιώνουν τη δυναμική της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Σύμφωνα με την Εθνική Ενωση Κτηματομεσιτών, ο δείκτης που μετράει τα συμβόλαια για αγορά μεταχειρισμένων κατοικιών αυξήθηκε 6% τον Απρίλιο. Βεβαίως το άλμα αυτό οφείλεται στις φορολογικές απαλλαγές που ψήφισε το Κογκρέσο για τους αγοραστές κατοικιών, όμως αυτές έληξαν στα τέλη του Απριλίου. Παρ΄ όλα αυτά οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ο κρίσιμος αυτός τομέας της οικονομίας, η αγορά κατοικίας, έχει μπει στο μονοπάτι της σταθεροποίησης. Κάτι που δεν έχει τώρα συμβεί με το σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας. Το ποσοστό της ανεργίας ανέβηκε στο 9,9% τον Απρίλιο και προβλέπεται ότι τα αυριανά στοιχεία θα δείξουν μείωση στο 9,8%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk