Κύμα διαμαρτυριών για τη «στάση» επιστροφών ΦΠΑ

Τις έντονες διαμαρτυρίες τους για τη μετάθεση της επιστροφής του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις εκφράζουν η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ) και η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ). Το συνολικό ποσό που οφείλει το Δημόσιο υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Οι επιχειρηματίες προτείνουν τη λύση του συμψηφισμού του ποσού επιστροφής «με τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις», ενώ το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε …

Τις έντονες διαμαρτυρίες τους για τη μετάθεση της επιστροφής του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις εκφράζουν η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ) και η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ). Το συνολικό ποσό που οφείλει το Δημόσιο υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Οι επιχειρηματίες προτείνουν τη λύση του συμψηφισμού του ποσού επιστροφής «με τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις», ενώ το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «ο ΦΠΑ συνεχίζει να επιστρέφεται στους δικαιούχους μετά από προσωρινό έλεγχο ή σε ειδικές περιπτώσεις από τακτικό έλεγχο και δεν παγώνει η επιστροφή. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η καταστρατήγηση των επιστροφών φόρου χωρίς έλεγχο για πλαστά και εικονικά τιμολόγια σε δήθεν δικαιούχους».

Οι έμποροι, αντιθέτως, σημειώνουν ότι πρόκειται για «έμμεσο δανεισμό των επιχειρήσεων προς το κράτος» και ότι η απόφαση στερεί τις επιχειρήσεις από απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους κεφάλαια κίνησης και ρευστότητας.

Το ΒΕΑ τονίζει ότι «το περαιτέρω πάγωμα της επιστροφής εκτρέπει τις επιχειρήσεις για δεύτερη φορά από τους προγραμματισμούς τους σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της λειτουργίας τους, όταν η έλλειψη ρευστότητας πλήττει ιδιαίτερα τις μικρότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις».

Ο κ. Γ. Κασιμάτης, πρόεδρος της ΚΕΕ, επισημαίνει ότι «όσοι πήραν αυτή την απόφαση υιοθετούν μια τελείως λογιστική προσέγγισηφοβούμενοι ότι η επιστροφή του ΦΠΑστους δικαιούχους θα μειώσει το ποσό του ΦΠΑπου εμφανίζεται ότι εισπράττει το Δημόσιοκατ΄ εφαρμογήν των πρόσφατων ρυθμίσεων και συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk