αντιεξουσιαστικά

Από το εσωτερικό περιμέναμε εξελίξεις αλλά οι φήμες διαδόθηκαν εξ… ανατολάς για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Ο τούρκος επικεφαλής της εταιρείας User Ερολ Ούσερ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι έχει δεχθεί κρούση από δύο ελληνικές τράπεζες, μία μεσαίου και μία μικρού μεγέθους, που αναζητούν αγοραστή στη γείτονα χώρα. Αν και δεν αποκάλυψε τα ονόματά τους, είπε ότι η μία έχει δίκτυο 300 καταστημάτων και η δεύτερη 20-23 καταστημάτων. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρονται οι περιπτώσεις της Εμπορικής Τράπεζας, της FΒΒank και της Ρroton Βank, τα χαρακτηριστικά των οποίων ταιριάζουν με όσα είπε ο Ερολ Ούσερ.

Φήμες
Από το εσωτερικό περιμέναμε εξελίξεις αλλά οι φήμες διαδόθηκαν εξ… ανατολάς για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Ο τούρκος επικεφαλής της εταιρείας User Ερολ Ούσερ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι έχει δεχθεί κρούση από δύο ελληνικές τράπεζες, μία μεσαίου και μία μικρού μεγέθους, που αναζητούν αγοραστή στη γείτονα χώρα.

* * *
Αν και δεν αποκάλυψε τα ονόματά τους, είπε ότι η μία έχει δίκτυο 300 καταστημάτων και η δεύτερη 20-23 καταστημάτων. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρονται οι περιπτώσεις της Εμπορικής Τράπεζας, της FΒΒank και της Ρroton Βank, τα χαρακτηριστικά των οποίων ταιριάζουν με όσα είπε ο Ερολ Ούσερ.

* * *
Οι τρεις τράπεζες δεν μπήκαν στον κόπο να διαψεύσουν το σχετικό δημοσίευμα. Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κύκλοι της διοίκησης μιας εκ των τριών τραπεζών, αν βγάζαμε διάψευση για κάθε σενάριο που κυκλοφορεί στην «πιάτσα», θα έπρεπε να είχαμε ένα ξεχωριστό τμήμα που να ασχολείται με αυτά τα θέματα.

Πόλεμος
Πόλεμος για την επιστροφή του ΦΠΑ έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των εμπόρων προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (σκίτσο), ο οποίος βλέπει τα έσοδα από ΦΠΑ να υστερούν σημαντικά των στόχων του προϋπολογισμού.

* * *
Μετά τις αντιδράσεις του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου έσπευσε χθες να διευκρινίσει ότι ο έλεγχος στις εταιρείες για την επιστροφή του ΦΠΑ δεν σημαίνει «πάγωμα» των ποσών που δικαιούνται οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες και πως «στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η καταστρατήγηση των επιστροφών φόρου χωρίς έλεγχο για πλαστά και εικονικά τιμολόγια σε δήθεν δικαιούχους».

Διαγωνισμός
Σε προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση του μάνατζμεντ του «Ερρίκος Ντυνάν» θα προχωρήσει το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου που ανήκει στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Την επόμενη εβδομάδα θα προσληφθούν οι σύμβουλοι που θα «τρέξουν» τις διαδικασίες. Υπενθυμίζεται ότι το 2008 είχε ανατεθεί το μάνατζμεντ του νοσοκομείου σε κοινοπραξία του Ιατρικού Κέντρου και της Εuromedica (Εurohospital).

* * *
Η σύμβαση ήταν ετήσια και δεν ανανεώθηκε. Μάλιστα τότε είχε διαρρεύσει ότι το καταστατικό του «Ερρίκος Ντυνάν» δεν προβλέπει αμοιβή για υπηρεσίες μάνατζμεντ και πως αυτός ήταν ο λόγος που δεν ανανεώθηκε η σύμβαση με τη Εurohospital. Από τη διοίκηση του «Ντυνάν» διαψεύδουν κάτι τέτοιο, γι΄ αυτό και, όπως υποστηρίζουν, προκηρύσσουν διεθνή διαγωνισμό. Πιέσεις
Πιέσεις προκειμένου να βαθμολογήσουν με καλές αξιολογήσεις ριψοκίνδυνα χρηματοπιστωτικά προϊόντα δήλωσαν χθες ότι δέχονταν από ανωτέρους τους πρώην στελέχη της Μoody΄s καταθέτοντας στην αρμόδια επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου η οποία διεξάγει έρευνα για τις αιτίες της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

* * *
«Ηταν ξεκάθαρο ότι το μέλλον μου στην εταιρεία και η αμοιβή μου εξαρτώνται άμεσα από τα μερίδια αγοράς» δήλωσε πρώην επικεφαλής της Μoody΄s Ιnvestors Service, που ήταν επιφορτισμένη με την αξιολόγηση των CDS, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος παραγώγων της Μoody΄s ανέφερε ότι η διοίκηση χρησιμοποιούσε εκφοβισμό για να δημιουργήσει έναν πειθήνιο πληθυσμό από αναλυτές που φοβούνταν να δυσαρεστήσουν τις επενδυτικές τράπεζες που ήταν οι βασικοί πελάτες.

* * *
Ωστόσο ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος κατέχει σημαντικό μερίδιο μετοχών Μoody΄s, μιλώντας χθες στην ίδια επιτροπή, δήλωσε ότι η Μoody΄s δεν χρειάζεται αλλαγή διοίκησης, παρά τις αστοχίες και τις αδυναμίες στην αξιολόγηση δομημένων προϊόντων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk