Ανοιχτό το θέμα για το 48% της αναπλήρωσης

Μια άτυπη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό ξεκίνησε χθες ανάμεσα στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών με την τρόικα. Οι κκ. Α.Λοβέρδος και Γ.Παπακωνσταντίνου έπειτα από τις αμοιβαίες εξηγήσεις που δόθηκαν στην προχθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου έληξαν τη μεταξύ τους παρεξήγηση και ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πετύχουν καλύτερη συμφωνία για τις συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ αιφνιδιάστηκαν από το γεγονός ότι το θέμα του υπολογισμού των συντάξεων μεταφέρθηκε από τα αρμόδια υπουργεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ανοιχτό το θέμα για το 48% της αναπλήρωσης | tovima.gr

Μια άτυπη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό ξεκίνησε χθες ανάμεσα στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών με την τρόικα. Οι κκ. Α.Λοβέρδος και Γ.Παπακωνσταντίνου έπειτα από τις αμοιβαίες εξηγήσεις που δόθηκαν στην προχθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου έληξαν τη μεταξύ τους παρεξήγηση και ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πετύχουν καλύτερη συμφωνία για τις συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ αιφνιδιάστηκαν από το γεγονός ότι το θέμα του υπολογισμού των συντάξεων μεταφέρθηκε από τα αρμόδια υπουργεία στο Μέγαρο Μαξίμου. Ετσι, κατά τις χθεσινές συνομιλίες με Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον η τρόικα δέχθηκε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το ποσοστό αναπλήρωσης 48% δεν αναφέρεται ρητώς στο μνημόνιο, σε ό,τι αφορά το προνοιακό σκέλος των συντάξεων. Ωστόσο δεν ήταν πρόθυμη να υποχωρήσει στην απαίτησή της να ισχύσει το 48% για το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών.

Η συζήτηση παραμένει ανοιχτή και τα δύο αρμόδια υπουργεία έχουν αποφασίσει να ανταλλάσσουν καθημερινά αλληλογραφία με τους εκπροσώπους της τρόικας. Ηδη συλλέγουν νομικά και οικονομικά επιχειρήματα, διευκρινίζουν αριθμητικά στοιχεία τα οποία πιθανόν να προκαλούν παρανοήσεις, προσπαθώντας να ενισχύσουν τις θέσεις της κυβέρνησης. Επίσης, επιχειρούν να συμφωνήσουν και να οριστικοποιήσουν τα χρονικά όρια για την έναρξη της εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού. Ο άτυπος αυτός διάλογος και η ενημέρωση για όλες τις λεπτομέρειες αλλά και τις πιθανές αδικίες που θα προκαλέσει η άκαμπτη επιβολή ρυθμίσεων θα συνεχιστούν ως την έλευση του μεικτού κλιμακίου στην Αθήνα στις 14- 16 Ιουνίου, το οποίο θα ελέγξει την πορεία υλοποίησης των μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Μάλιστα, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, μολονότι δεν συζητήθηκε το Ασφαλιστικό, εκφράστηκε η αντίθεση των υπουργών στις απαιτήσεις που βρίσκονται εκτός μνημονίου, αλλά και η διάθεση στήριξης της διαπραγματευτικής προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk