Μετά από οκτώ μήνες θητείας

ΙαπωνίαΠαραιτήθηκε o Πρωθυπουργός

Η υπογραφή της συμφωνίας για παραμονή της αμερικανικής βάσης στηνΟκινάουα, παρά την υπόσχεσή του να απομακρυνθεί, οδήγησε τελικά στηνπαραίτηση τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Γιούκιο Χατογιάμα. Μαζί του παραιτήθηκε και γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας, ο Ιχίρο Οζάουα, το δεύτερο στέλεχος στην ιεραρχία.

<b>Ιαπωνία</b>Παραιτήθηκε o Πρωθυπουργός | tovima.gr

Η υπογραφή της συμφωνίας για παραμονή της αμερικανικής βάσης στην Οκινάουα, παρά την υπόσχεσή του να απομακρυνθεί, οδήγησε τελικά στην παραίτηση τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Γιούκιο Χατογιάμα μετά από μόλις οκτώ μήνες θητείας.

Μαζί του παραιτήθηκε και ο γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας, Ιχίρο Οζάουα, το δεύτερο στέλεχος στην ιεραρχία.

Πρόκειται για την τέταρτη παραίτηση πρωθυπουργού μέσα σε τέσσερα χρόνια.

«Προσπάθησα να αλλάξω την πολιτική με τρόπο ώστε οι Ιάπωνες να είναι οι κύριοι δρώντες παράγοντες», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου. Σαν κεντρική πολιτική της κυβέρνησής του είχε θέσει τον περασμένο Σεπτέμβριο τη διαφάνεια.

Η υπόθεση της βάσης που συντάραξε τον κυβερνητικό συνασπισμό και οδήγησε στην αποχώρηση ενός μικρού κόμματος και ένα σκάνδαλο πλαστογράφησης όπου ενεπλάκησαν σύμβουλοι έπληξαν σημαντικά την εικόνα του Χατογιάμα, όπως παραδέχτηκε. Ο ίδιος είδε τα ποσοστά δημοτικότητας να μειώνονται μετά την συμφωνία για την αμερικανική βάση. Πάντως δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και, κατά το Associated Press, θεωρούνταν εκκεντρικός ακόμα και για τα ιαπωνικά δεδομένα.

Μέσα στην εβδομάδα το κόμμα θα εκλέξει νέο αρχηγό που με τη σειρά του θα αναλάβει και την πρωθυπουργία. Πιθανότεροι υποψήφιοι είναι ο υπουργός Οικονομικών Ναότο Καν και ο υπουργός Εξωτερικών
Κατσούγια Οκάντα, αν και ό ίδιος ενεπλάκη στις διαπραγματεύσεις για τη βάση.

Η παραίτηση, εν όψει εκλογών για την άνω Βουλή τον Ιούλιο, πιστεύεται στο Δημοκρατικό Κόμμα ότι θα βελτιώσει τις προοπτικές για θετικά αποτελέσματα στις κάλπες.

Η βάση Φουτένμα στην Οκινάουα έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία των κατοίκων επειδή όχι μόνο επειδή βρίσκεται σε πυκνοκατοικημένο τμήμα του νησιού. Το 1992 Αμερικανοί πεζοναύτες συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν για το βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού, γεγονός που εξόργισε τους κατοίκους.

Με την πρόσφατη συμφωνία με τις ΗΠΑ η βάση θα μεταφερθεί σε άλλο, περισσότερο απόμακρο σημείο του νησιού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk