Τα τέλη κυκλοφορίας… βάζουν φωτιά στα καύσιμα

Κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο θα φθάσει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, σύμφωνα με υπολογισμούς παραγόντων της αγοράς, εφόσον τελικά επικρατήσει το σενάριο μετακύλισης του κόστους των τελών κυκλοφορίας στις τιμές των καυσίμων. Πάντως ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αμφισβητεί το ύψος της αύξησης και εκτιμά ότι από το 1,5 ευρώ το λίτρο που είναι σήμερα θα ανεβεί το πολύ στο 1,7 ευρώ στην περίπτωση υιοθέτησης του σεναρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα με παράλληλη κατάργηση των τελών κυκλοφορίας εισηγείται στην κυβέρνηση η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή.

Κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο θα φθάσει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, σύμφωνα με υπολογισμούς παραγόντων της αγοράς, εφόσον τελικά επικρατήσει το σενάριο μετακύλισης του κόστους των τελών κυκλοφορίας στις τιμές των καυσίμων.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αμφισβητεί το ύψος της αύξησης και εκτιμά ότι από το 1,5 ευρώ το λίτρο που είναι σήμερα θα ανεβεί το πολύ στο 1,7 ευρώ στην περίπτωση υιοθέτησης του σεναρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα με παράλληλη κατάργηση των τελών κυκλοφορίας εισηγείται στην κυβέρνηση η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή. Τα στελέχη των δύο συναρμόδιων υπουργείων, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, που ανέλαβαν τη διαμόρφωση του νέου συστήματος τελών κυκλοφορίας, ετοιμάζουν την τελική πρόταση-εισήγηση.

Η επιτροπή κρίνει ότι η επιβάρυνση πρέπει να περάσει στη χρήση των περισσοτέρων από 5,5 εκατ. οχημάτων, δηλαδή στην κατανάλωση του καυσίμου, χαρακτηρίζοντας το σύστημα αυτό πιο δίκαιο έναντι αυτού των τελών κυκλοφορίας, το οποίο θεωρεί άδικο και αντικοινωνικό.

«Δώσαμε κατεύθυνση στην κοινή Υπουργική Επιτροπή, η οποία ακόμη δεν μας έχει παραδώσει το πόρισμα επισήμως, να μεταφέρουμε όσο μπορούμε το κόστος στη χρήση από το να είναι κόστος κατοχής. Δηλαδή, έχω ένα αυτοκίνητο και πληρώνω κόστος χρήσης ανάλογα με το πόσο το κινώ. Από αυτό ως το πού θα πάμε τελικά υπάρχει απόσταση. Επιτρέψτε μου να μην τοποθετηθώ με λεπτομέρειες πέρα από το ότι είμαστε σε μια τέτοια λογική. Το ελληνικό κράτος από τα τέλη κυκλοφορίας κάθε χρόνο κερδίζει γύρω στο 1,2-1,3 δισ. ευρώ» είπε προχθές το βράδυ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Οσον αφορά την τιμή, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να πάει η βενζίνη στα 2 ευρώ, ούτε καν άλλα 30 λεπτά, θα είναι λιγότερη η αύξηση», προσθέτοντας ότι υπάρχουν κερδοσκόποι στη βενζίνη.

Παραδέχθηκε πάντως ότι «τα καύσιμα έχουν αυξηθεί πολύ και δεν είναι μονάχα το κόστος της βενζίνης στο αυτοκίνητο του καθενός μας, είναι και πώς αυτό πολλαπλασιάζεται μετά σε όλη την οικονομία. Γι΄ αυτό και δεν λέω να το πάμε όλο στη χρήση και να καταργήσουμε τελείως τα τέλη κυκλοφορίας που θα ήταν μια λύση, την οποία δεν θα είχα πρόβλημα να προτείνω προτού κάνουμε τις αυξήσεις στα καύσιμα. Εχοντας κάνει τις αυξήσεις, θέλει μια προσοχή και θα καταλήξουμε σύντομα σε πρόταση».

Ως σήμερα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καυσίμων έχει αυξηθεί τρεις φορές από την αρχή του έτους. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο ΕΦΚ της αμόλυβδης πήγε στα 530 ευρώ το χιλιόλιτρο επιβαρύνοντας κατά περίπου 0,143 ευρώ τη λιανική τιμή και βάζοντας κοντά 1 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Τον Μάρτιο η δεύτερη αύξηση ανέβασε τον φόρο της αμόλυβδης στα 610 ευρώ και τη λιανική τιμή σε 0,08 ευρώ παραπάνω. Στις αρχές του τρέχοντος μηνός η τρίτη αύξηση ανεβάζει τον φόρο στα 670 ευρώ και τη λιανική τιμή κατά μέσον όρο στα 1,6 ευρώ από 1,3 ευρώ που ήταν προ τριμήνου. Δεν υπολογίζεται η τελευταία αύξηση του ΦΠΑ που θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου, με την οποία θα επιβαρυνθεί κατά 2-3 λεπτά η λιανική τιμή πώλησης της αμόλυβδης. Από τις τρεις αυξήσεις αναμένουν συνολικά έσοδα 2,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η μεταφορά των βαρών από τα τέλη κυκλοφορίας στην τιμή της βενζίνης θα επιβαρύνει τον ΕΦΚ κατα περίπου 300 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή 0,3 ευρώ το λίτρο, και από 1,5 ευρώ θα φτάσει το 1,8 ευρώ, ενώ σε περιοχές όπως η Κρήτη αυτόματα θα προσεγγίσει τα 2 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk