Συμψηφισμό των χρεών με επιστροφές ΦΠΑ ζητούν οι βιομήχανοι

Τον συμψηφισμό των επιχειρηματικών οφειλών προς το Δημόσιο (φόρων, ληξιπρόθεσμων χρεών και ασφαλιστικών εισφορών) με τις επιστροφές του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις τις οποίες η κυβέρνηση «πάγωσε» ως το τέλος Σεπτεμβρίου ζητούν οι εμποροβιομήχανοι. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να μην επιστρέφεται ΦΠΑ στις εξαγωγικές και άλλες επιχειρήσεις αν δεν προηγηθεί εξονυχιστικός έλεγχος, ο πρόεδρος…

Συμψηφισμό των χρεών με επιστροφές ΦΠΑ ζητούν οι βιομήχανοι | tovima.gr

Τον συμψηφισμό των επιχειρηματικών οφειλών προς το Δημόσιο (φόρων, ληξιπρόθεσμων χρεών και ασφαλιστικών εισφορών) με τις επιστροφές του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις τις οποίες η κυβέρνηση «πάγωσε» ως το τέλος Σεπτεμβρίου ζητούν οι εμποροβιομήχανοι.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να μην επιστρέφεται ΦΠΑ στις εξαγωγικές και άλλες επιχειρήσεις αν δεν προηγηθεί εξονυχιστικός έλεγχος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος ζητεί με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να παρέμβει και να προωθήσει ρύθμιση για τον συμψηφισμό των οφειλών. «Σε διαφορετική περίπτωση», υποστηρίζει, «εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι ρευστότητας στην αγορά».

Ειδικότερα, στην επιστολή του ο κ. Μίχαλος σημειώνει ότι το θέμα των επιστροφών του ΦΠΑ είναι «μείζονος σημασίας ζήτημα που αφορά την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποι ούνται κυρίως στον εξαγωγικό τομέα» .

Οπως είναι γνωστό, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται νέα παράταση ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2010 για την επιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που δικαιούνται επιστροφή ακόμη και όταν έχει ολοκληρωθεί πλήρως ο απαιτούμενος φορολογικός έλεγχος.

Στην επιστολή του ΕΒΕΑ τονίζεται ότι «η πρακτική αυτή, σε μια εποχή στενότητας στη ρευστότητα, είναι βέβαιον ότι θα οδηγήσει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα πρόθυρα της πτώχευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους τους και για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες λειτουργούν» . Και προτείνεται ο συμψηφισμός των οφειλών του Δημοσίου από επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις, με τις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις που τυχόν έχουν. «Αν δεν δοθεί άμεσα έστω και αυτή η μικρή ανάσα στις επιχειρήσεις, πολύ φοβούμαστε ότι οι εξελίξεις στους επόμενους μήνες θα είναι δραματικές» καταλήγει η επιστολή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk