Ώθηση των διμερών σχέσεων

«Γέφυρα» για ανάπτυξη της επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας και Σερβίας

Στο χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης του εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας και στις προσπάθειες για ώθηση των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων επικεντρώθηκε συνάντηση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας και Σερβίας, με αφορμή την επίσκεψη του Σέρβου προέδρου στην Αθήνα. Με τον Σέρβο υπουργό Εμπορίου συναντήθηκε η Ελληνίδα υπουργός Οικονομίας.

«Γέφυρα» για ανάπτυξη της επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας και Σερβίας | tovima.gr

Ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης του εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας επισημάνθηκε από τους ομιλητές στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Σερβίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς στην Ελλάδα ενώ επισημάνθηκε ότι θα υπάρξει ένταση των προσπαθειών τους προσεχείς μήνες ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μέσω αποστολών και από τις δύο χώρες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν περισσότερες από 60 ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στη γειτονική χώρα, καθώς εκπρόσωποι συλλογικών επιχειρηματικών φορέων, όπως ο ΣΕΒ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Από σερβικής πλευράς συμμετείχαν πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εμπορίου της σερβικής Κυβέρνησης, ο πρέσβης της Σερβίας στην Ελλάδα και σύμβουλοι του Σέρβου προέδρου.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων στην Σερβία και τις νέες επιχειρηματικές δυνατότητες και projects που αναπτύσσονται στη γειτονική χώρα. Οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών διαβεβαίωσαν τον πρόεδρο και τα μέλη της αποστολής του ότι οι δραστηριότητες των ελληνικών τραπεζών «θα συνεχίσουν με αμείωτο ρυθμό και με πλήρη ανάπτυξη των προγραμμάτων και επενδύσεών τους».

Ο Σέρβος πρόεδρος ανέπτυξε τους βασικούς τομείς ανάπτυξης της χώρας, αναφέροντας την ενέργεια, τα έργα υποδομών (δρόμοι, σιδηρόδρομοι και λιμάνια στον Δούναβη), την αγροτική βιομηχανία και τον τουρισμό, ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος κάλεσε τους Σέρβους να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία επιλέγοντας την Ελλάδα ως τον πρώτο προορισμό για τις διακοπές τους.

Συνάντηση Κατσέλη με τον Σέρβο υπουργό Εμπορίου

Την Τετάρτη είχαν επίσης συνάντηση εργασίας η υπουργός Οικονομίας και ο υπουργός Εμπορίου και Υπηρεσιών της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλοσάβλιεβιτς, στην οποία εξετάστηκαν οι δυνατότητες συγκεκριμένης συνεργασίας αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε νέα συνάντηση στελεχών των δύο υπουργείων και επικεφαλής εποπτευόμενων οργανισμών στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο. Και οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την επιθυμία να συναντηθούν στο Βελιγράδι, πιθανώς τον Οκτώβριο, με σκοπό την υπογραφή μνημονίου ευρύτερης οικονομικής συνεργασίας στο εμπόριο και τις επενδύσεις.

Από ελληνικής πλευράς, επιδιώκεται η αύξηση των επιχειρηματικών συνεργασιών να επέλθει από τη διμερή συνεργασία με τους αντίστοιχους σερβικούς οργανισμούς του ΟΠΕ (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών), του Invest in Greece και του ΕΟΜΜΕΧ ώστε να υποστηριχθεί η εξωστρέφεια και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk