Αυξήσεις στη Foxconn

Στιβ Τζομπς«Η Foxconn δεν είναι σκλαβοπάζαρο»

Οι πρόσφατες αυτοκτονίες στην ταϊβανέζικη Foxconn είναι μεν «ανησυχητικές», ωστόσο τα κολοσσιαία εργοστάσια της εταιρείας «δεν είναισκλαβοπάζαρα» εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple. Η Foxconn κατασκευάζει το iPhone και το iPad, καθώς και προϊόντα της Dell, της Sony, της HP και της Nokia.

Οι πρόσφατες αυτοκτονίες στην ταϊβανέζικη Foxconn είναι μεν «ανησυχητικές», ωστόσο τα κολοσσιαία εργοστάσια της εταιρείας «δεν είναι σκλαβοπάζαρα» εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple.

Η Foxconn, η οποία κατασκευάζει μεταξύ άλλων τo iPhone και το iPad της Apple, ανακοίνωσε ανεξάρτητα την ίδια ημέρα ότι θα δώσει αυξήσεις 30% στους υπαλλήλους της, των οποίων ο βασικός μισθός είναι σήμερα είναι περίπου 100 ευρώ το μήνα.

«Ελπίζουμε ότι με την αύξηση των μισθών δεν θα χρειάζονται να κάνουν τόσες υπερωρίες και επομένως θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ένα πιο ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον» δήλωσε ανεπισήμως εκπρόσωπος της εταιρείας που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στο θέμα των αυτοκτονιών αναφέρθηκε για πρώτη φορά και ο Στιβ Τζομπς της Apple, μιλώντας στο συνέδριο All Tech Digital που πραγματοποιείται στην Καλιφόρνια.

«Η Foxconn δεν είναι σκλαβοπάζαρο» είπε, παραδέχτηκε όμως ότι η υπόθεση είναι «ανησυχητική». «Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Προσπαθούμε τώρα να καταλάβουμε τι συμβαίνει πριν πάμε εκεί και πούμε ότι έχουμε τη λύση» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.

Η Foxconn απασχολεί σήμερα 800.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, από τους οποίους οι περισσότεροι στην Κίνα, και είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών για λογαριασμό άλλων εταιρειών. Το εργοστάσιό της στο Σανζέν, στο οποίο σημειώθηκαν οι περισσότερες αυτοκτονίες και απόπειρες αυτοκτονίας, απασχολεί 400.000 εργαζομένους.

Εκτός από την Apple, πελάτες της Foxconn είναι ακόμα η HP, η Dell, η Sony και η Nokia, μεταξύ άλλων.

Δέκα εργάτες έχουν αυτοκτονήσει φέτος στο εργοστάσιο του Σανζέν πέφτοντας από τα παράθυρα, και ένας ακόμα αυτοκτόνησε σε διαφορετικό εργοστάσιο της Foxconn στη νότια Κίνα.

Ακόμα τρεις εργαζόμενοι επιχείρησαν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους, ο τελευταίος κόβοντας τις φλέβες του ενώ βρισκόταν στους κοιτώνες της μονάδας.

Ακτιβιστές εργατικών συνδικάτων κατηγόρησαν την εταιρεία για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, ωστόσο ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι το εργατικό δυναμικό της Foxconn είναι τόσο μεγάλο ώστε οι αυτοκτονίες ίσως είναι στατιστικά αναμενόμενες ανεξαρτήτως εργασιακών συνθηκών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk