Κόντρα για τα φάρμακαΨηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την απλοποίηση ίδρυσης εταιρειών

Επί της αρχής του και επί των άρθρων ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απλοποίηση διαδικασιών σύστασης εταιρειών, ενώ το νέο πλαίσιο αναμένεται να ισχύσει από το φθινόπωρο. Υπερψηφίστηκε, μετά από αντιπαράθεση στη Βουλή, και η τροπολογία για τα φάρμακα.

<b>Κόντρα για τα φάρμακα</b>Ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την απλοποίηση ίδρυσης εταιρειών | tovima.gr

Επί της αρχής του και επί των άρθρων ψηφίστηκε την Τετάρτη το νομοσχέδιο για την απλοποίηση διαδικασιών σύστασης εταιρειών, ενώ το νέο πλαίσιο αναμένεται να ισχύσει από το φθινόπωρο.

Υπερψηφίστηκε, μετά από αντιπαράθεση στη Βουλή, και η τροπολογία για τα φάρμακα.

Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση ίδρυσης εταιρειών ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ επί της αρχής και σε ορισμένα άρθρα του, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Aποδεχόμενη σχετική πρόταση βουλευτών, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη έδωσε παράταση ενός μήνα για την εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου. Η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την ενεργοποίηση των διατάξεων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) για την απλούστευση των διαδικασιών της σύστασης εταιριών εντός τριμήνου από την ψήφιση του νόμου. Με την εκ μέρους της υπουργού παράταση, η έναρξη λειτουργίας του θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου.

Η υπουργός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «σημαντικό βήμα, τονίζοντας πως προωθεί τον ανταγωνισμό, την διαφάνεια στην αγορά και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ενώ επιχειρεί πλήγμα στην ακρίβεια. Κάνοντας ειδική μνεία σε διατάξεις του σχεδίου νόμου, ανέφερε ότι παρέχεται προστασία του καταναλωτή (άρθρο 16) προβλέπεται πάγωμα των διδάκτρων και η καταγγελία μισθώσεων (άρθρο 17).

Τροπολογία για τα φάρμακα

Η υπουργός Οικονομίας υπεραμύνθηκε της πολιτικής φαρμάκου της κυβέρνησης και έκανε λόγο για συντονισμένη συνεργασία από τα τρία συναρμόδια τονίζοντας ότι για πρώτη φορά έγινε κοινή σύσκεψη όλων των υπουργών (Οικονομίας, Υγείας και Εργασίας) με όλους τους φορείς της αγοράς για τον λόγο ότι η πολιτική φαρμάκου είναι σύνθετη πολιτική.

Η ίδια ανέφερε ότι στόχοι της πολιτικής της κυβέρνησης είναι οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων μέσω της εφαρμογής του Παρατηρητηρίου Τιμών, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την εφαρμογή της λίστας «που και θα εξοικονομήσει δαπάνες και θα δώσει κίνητρα για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας».

Προηγήθηκε αντιπαράθεση για την πολιτική της κυβέρνησης στο φάρμακο με αιχμή την συζήτηση και ψήφιση (από την κυβερνητική πλειοψηφία) τροπολογίας που προβλέπει την έκδοση ΠΔ για την μείωση των τιμών των φαρμάκων, την οποία καταψήφισαν όλα τα κόμματα.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κ.Χατζηδάκης ανέφερε ότι παρά τις καλές προθέσεις της υπουργού η ρύθμιση δεν διασφαλίζει την διαφάνεια, ενώ η Λ.Κατσέλη έθεσε το ερώτημα «γιατί υπάρχουν τόσες αντιδράσεις σε μία ρύθμιση που το μόνο που κάνει είναι να μειώνει τις τιμές των φαρμάκων;».

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς είπε ότι επιβαρύνθηκε η φαρμακευτική δαπάνη το πρώτο τετράμηνο του 2010 κατά 200 εκ. ευρώ «εξανεμίστηκε δηλαδή το ένα τρίτο της περικοπής μισθών και συντάξεων εξαιτίας της αδυναμίας τιμολόγησης των φαρμάκων εκ μέρους της Λ.Κατσέλη της αδυναμίας εφαρμογής της λίστας από την υπουργό Υγείας Μ.Ξενογιαννακοπούλου και λόγω του μη ελέγχου της συνταγογράφησης από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο».

«Παραλάβατε δαπάνη 2 δισ. και τη φτάσατε 6 δισ. ευρώ. Χρειάζεται αιδώς» ανέφερε η Λ.Κατσέλη και πρόσθεσε ότι «Στόχοι μας και των τριών υπουργείων είναι η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και η διαφάνεια, η μείωση των τιμών για κάθε πολίτη που αγοράζει φάρμακα και η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας»

Το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο πρόκειται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, καθορίζει τη μεθοδολογία για το νέο τρόπο υπολογισμού της τιμής του φαρμάκου ο οποίος θα ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε βρίσκεται σε ισχύ αγορανομική διάταξη η οποία προβλέπει την οριζόντια μείωση της τιμής των φαρμάκων έως και 30%. Όπως τόνισε η κ. Κατσέλη λόγω της εφαρμογής της αγορανομικής διάταξης, η οποία ισχύει από τις 30 Απριλίου, υπήρξε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 30% στην Αθήνα και κατά 19% στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk