Χρειάστηκε μια ολόκληρη συνέντευξη Τύπου για να μπορέσει ο Μπαράκ Ομπάμα να εξηγήσει για ποιον λόγο αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά το πρόβλημα της διαρροής του πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού: «Σήμερα το πρωί, όταν ξύπνησα και άρχισα να ξυρίζομαι, η Μαλία χτύπησε την πόρτα του μπάνιου και με ρώτησε:΄΄Μπαμπά, βούλωσες την τρύπα ή ακόμη;΄΄».

Δεν φταίει ο πρόεδρος Ομπάμα για τη διαρροή του πετρελαίου. Είναι ευθύνη της ΒΡ να τη σταματήσει, τόσο επειδή την προκάλεσε αλλά και επειδή διαθέτει τα καλύτερα τεχνολογικά μέσα για να κλείσει την τρύπα. Βεβαίως ο πρόεδρος πρέπει να επιβλέψει την προσπάθεια και αυτό ακριβώς κάνει. Ωστόσο η πιο σημαντική δουλειά του είναι αυτή που δεν έχει ακόμη αναλάβει: να διαμορφώσει τη μακροπρόθεσμη αντίδραση του κοινού ως προς τη διαρροή έτσι ώστε να την εκμεταλλευθούμε για να δημιουργήσουμε την πολιτική βούληση που θα μας κάνει να απομακρυνθούμε από την πετρελαϊκή εξάρτηση. Ως προς αυτό, το πιο σημαντικό που μπορεί να κάνει ο πρόεδρος Ομπάμα είναι να αντιδράσει με τον τρόπο ενός παιδιού- επειδή ακριβώς αυτή η ενστικτώδης αντίδραση θα μπορούσε να αλλάξει τις θέσεις μας στο ενεργειακό πρόβλημα.

Η μεγάλη ευκαιρία του προέδρου είναι να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά θα πρέπει να σκεφτεί όπως ένα παιδί. Τα παιδιά καταλαβαίνουν. Ρωτούν: Για ποιον λόγο πρέπει να είμαστε εξαρτημένοι από μια πηγή ενέργειας που καταστρέφει τα πουλιά, τα ψάρια, τις ακτές και τα οικοσυστήματα προτού η επόμενη γενιά έχει την ευκαιρία να τα απολαύσει; Γιατί δεν κάνουμε περισσότερα για να δημιουργήσουμε καθαρή και αποδοτική ενέργεια, την ώρα που αυτό κάνουν τόσοι άλλοι, ακόμη και η Κίνα; Και, μπαμπά, για ποιον λόγο δεν τολμάς να αναφέρεις τις λέξεις «φόρος άνθρακα», όταν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουμε κάθε μέρα στην ατμόσφαιρα είναι το ίδιο επικίνδυνο για το μέλλον μας με το αργό πετρέλαιο που χύνεται στον Κόλπο του Μεξικού;

Αυτή την απάντηση θα ήθελε να πάρει ένα παιδί, αν μπορούσε να ψηφίσει. Και από αυτό θα μπορούσε να εμπνευστεί ο πρόεδρος Ομπάμα για να αλλάξει πολιτική. Κύριε πρόεδρε, ήρθε η ώρα. Αρπάξτε την ευκαιρία. Μια καταστροφή σαν κι αυτή δεν πρέπει να πάει χαμένη.