Οι πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα σε ένα «καταδικαστικό» κείμενο κατά του Ισραήλ για τη χρήση βίας κατά των πλοιαρίων της ελευθερίας που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ζητούν διενέργεια «ανεξάρτητης» έρευνας, ανέφερε διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τη χρήση βίας που προκάλεσε μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των μελών του στολίσκου και ζητά τη διενέργεια έρευνας άμεσης, πλήρους και ανεξάρτητης για τα γεγονότα και τις συνθήκες τους», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Η διακήρυξη αυτή της ΕΕ που αποφασίστηκε στην επείγουσα σύνοδο των 27 χωρών της ΕΕ είναι πιο έντονη από την πρώτη αντίδραση της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Αστον που έγινε το πρωί.

Η νεότερη διακήρυξη στοχεύει ακριβώς στην τακτική του ισραηλινού στρατού κατά των ακτιβιστών, ενώ παράλληλα ζητά την διενέργεια άμεσης ανεξάρτητης έρευνας.

Στο κείμενο εκφράζεται επίσης μεγάλη λύπη και για τις απώλειες ζωών και καλούνται όλες οι πλευρές «να μειώσουν την ένταση», και «υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.