Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που οδηγεί σε μείωση των συντάξεων έως και 50%, ζητεί η «τρόικα» από το υπουργείο Εργασίας.

Κατά τις επαφές των εμπειρογνωμόνων με τους εκπροσώπους του υπουργείου, που ολοκληρώθηκαν προσωρινά την περασμένη Παρασκευή, η τρόικα ζήτησε, μεταξύ άλλων::

1) Από το 2015 να αλλάξει για όλους τους ασφαλισμένους σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και να υπολογίζεται με το 1,2% για κάθε έτος από 2% (ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης).

Το μέτρο αυτό οδηγεί σε συντάξεις ύψους 480 ευρώ- με μείωση 50%- ακόμη και για αυτούς που είναι σήμερα ασφαλισμένοι (αφορά όσους είναι ασφαλισμένοι και πριν από το 1983). Η απαίτηση αυτή της τρόικας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, αφού το θέμα δεν περιλαμβάνεται καν στο μνημόνιο.

2) Να ισχύσει, από το 2013, ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο και να επιβάλλεται η ποινή της μείωσης της σύνταξης (6% τον χρόνο) σε όσους συνταξιοδοτούνται μεταξύ 60 και 65 ετών με λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης.

Η πλευρά της τρόικας έθεσε θέμα ανατροπής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (όπως έχει διαμορφωθεί στο νομοσχέδιο) και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μείωση των συντάξεων με στόχο να πλησιάσουν την κατώτατη μέσω της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης.

Το υπουργείο Εργασίας απέστειλε επιστολή στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, Σ.Ντερούζ, στην οποία τονίζεται ότι «κατ’ αρχήν δεν είναι δυνατό να τίθενται στη συζήτηση θέματα τα οποία δεν έχουν προβλεφθεί στις σχετικές συμφωνίες. Ακόμη περισσότερο, όταν ο συγκεκριμένος όρος αναιρεί τα βασικότερα και ουσιωδέστερα σημεία της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης».

»Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά, έχοντας συνεργαστεί με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια με τις δικές σας υπηρεσίες αλλά και με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στη συνεργασία αυτή, ζητά όμως την τήρηση των συμφωνημένων κανόνων επ’ αυτής».

»Και πάντως, δεν είναι δυνατόν όλοι να συμφωνούμε στο Μνημόνιο ότι το νέο σύστημα θα βασίζεται στην προνοιακή-βασική σύνταξη (την οποία καταβάλλει το κράτος) και την αναλογική σύνταξη (την οποία καταβάλλουν οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης) και το τελικό προϊόν να παράγει, για την πλειοψηφία των συνταξιούχων συντάξεις κοντά στα επίπεδα της κατώτατης, ακόμη και με 40 χρόνια εργασίας».

Επιστολή στο ίδιο πνεύμα εστάλη και από τον κ. Λοβέρδο στον Φινλανδό επίτροπο Όλι Ρεν.