Στην προκήρυξη διαγωνισμών για την μακροχρόνια παραχώρηση της διαχείρισης δημοσίων υποδομών και επιχειρήσεων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας τις συνηθισμένες μεθόδους αποκρατικοποιήσεων.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία από ικανούς ξένους επενδυτές και το κράτος να διατηρήσει την συμμετοχή του σε υποδομές και οργανισμούς που δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν με τα χρήματα των φορολογουμένων.

Ο ακολουθούμενος σχεδιασμός εναρμονίζεται με το μοντέλο που εφαρμόσθηκε στην παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στην κινεζική Cosco.

Αυτό σημαίνει ότι, οι επενδυτές θα αποκτούν έναντι προσυμφωνημένου τιμήματος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετοχική παρουσία και το μάνατζμεντ στην δημόσια επιχείρηση. Έτσι και η υποδομή θα παραμείνει στο Δημόσιο και θα διασφαλίζονται έσοδα και φόροι σε βάθος χρόνου.

Το θέμα εξετάσθηκετο περασμένο Σάββατο, σε διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολιτισμού.

Στην σύσκεψη αποκρυσταλλώθηκαν οι αποκρατικοποιήσεις και οι συμβάσεις παραχωρήσεως που θα τεθούν προς εξέταση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο. Στην λίστα του προγράμματος που έχει ως άμεσο στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ετησίως για την επόμενη τριετία, περιλαμβάνονται:

-Η αξιοποίηση του ΟΣΕ και η πώληση μειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

-Η διάθεση ποσοστού που διαθέτει το Δημόσιο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και η συνομολόγηση συμβάσεων παραχώρησης περιφερειακών αεροδρομίων.

– Η διάθεση μικρού ποσοστού των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στις εταιρείες διαχείρισης υδάτων και η παραχώρηση του μάνατζμεντ.

-Η παραχώρηση της διαχείρισης εμπορικών λιμένων και η μακροχρόνια μίσθωση εφοδιαστικών υποδομών.

– Η διάθεση του μάνατζμεντ και μετοχικού ποσοστού της ΔΕΠΑ, η εκμετάλλευση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΕΛΠΕ και ΔΕΗ και η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτες.

-Η αξιοποίηση τουριστικών ακινήτων του Δημοσίου και η μακροχρόνια ενοικίαση κρατικών εκτάσεων.

– Η πώληση συμμετοχών σε καζίνο, η απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και η διάθεση μετοχών του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος.