Μια μεγάλη πολιτιστική συνεργασία ξεκινά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το οποίο ανακοίνωσε τη Δευτέρα την υπογραφή πρωτοκόλλου με το σπουδαιότερο λυρικό θέατρο στον κόσμο, τη Σκάλα του Μιλάνου. Την υπογραφή του πρωτοκόλλου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Ιωάννης Μάνος.

Η συνεργασία αυτή, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, αναδεικνύει το κύρος και την προοπτική του Μεγάρου. Ο κ. Μάνος επισήμανε ότι η συμφωνία αποδεικνύει την πολιτιστική μας αξιοπιστία, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που διανύει η χώρα.

Επίσης, τόνισε το σημαντικό στοιχείο της αμοιβαιότητας που περιλαμβάνεται στο πρωτόκολλο πολιτιστικής συνεργασίας, και προβλέπει στήριξη της σταδιοδρομίας Ελλήνων λυρικών καλλιτεχνών στο εξωτερικό και συμπαραγωγές με ελληνικά θέματα και συμμετοχή ελλήνων συντελεστών.

Ο πρόεδρος του Μεγάρου υπογράμμισε ακόμη ότι η συνεργασία με τη Σκάλα σηματοδοτεί τον διεθνή προσανατολισμό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε μια περίοδο, κατά την οποία ο πολιτισμός μπορεί να είναι ένα αντίδοτο στην κρίση, ένα στοιχείο υποκίνησης και κοινωνικής συσπείρωσης.

Οι δύο πολιτιστικοί φορείς δια του πρωτοκόλλου αυτού συμφώνησαν για τα εξής:

Παραγωγές όπερας

Την επόμενη τριετία θα παρουσιαστούν στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη μια παραγωγή όπερας της Σκάλα ανά καλλιτεχνική περίοδο. Συγκεκριμένα έχει αποφασισθεί για την περίοδο 2010 – 2011 το ανέβασμα της όπερας Maria Stuarda του Gaetano Donizetti σε σκηνοθεσία Pier-Luigi Pizzi (άνοιξη 2011).

Για την περίοδο 2012-13 η παραγωγή Carmen του Georges Bizet σε σκηνοθεσία Emma Dante (φθινόπωρο 2012), ενώ εκκρεμεί η επιλογή της όπερας που θα παρουσιαστεί την περίοδο 2011-12.

Έκθεση – «Η ιστορία του Teatro alla Scala»

Η ιστορία του διασημότερου λυρικού θεάτρου στον κόσμο θα αναδειχθεί μέσα από το περιεχόμενο της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Μουσείο της Σκάλα. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα συνδυαστούν με την παραγωγή Maria Stuarda την άνοιξη του 2011 και τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Συμπαραγωγής νέας χορογραφίας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η νέα χορογραφία με θέμα ελληνικό και συμμετοχή Ελλήνων καλλιτεχνών που έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο της πολιτιστικής αυτής συνεργασίας. Πρόκειται για συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής με το Μπαλέτο του Teatro alla Scala που οι φίλοι του χορού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στo Μιλάνο και την Αθήνα. Υποτροφίες Ελλήνων λυρικών καλλιτεχνών

Στο πλαίσιο της πολιτιστικής αμοιβαιότητας θα δοθεί η δυνατότητα σε νέους Έλληνες λυρικούς καλλιτέχνες να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να ανοίξουν τα φτερά τους πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν από κοινού ακροάσεις για την επιλογή των νέων καλλιτεχνών που θα έχουν την ευκαιρία να μετεκπαιδευτούν στην περίφημη Ακαδημία Όπερας του Teatro alla Scala.

Στο πρωτόκολλο πολιτιστικής συνεργασίας οι δύο πολιτιστικοί φορείς συμφώνησαν να εξετάσουν επίσης την πραγματοποίηση

  • Συναυλιών των Μουσικών Συνόλων του Teatro alla Scala (της Ορχήστρας και της Χορωδίας) στο Μέγαρο Μουσικής. Στις συναυλίες που προβλέπεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα της περιόδου 2013-2014 ενδέχεται να συμμετέχουν Έλληνες συντελεστές.

  • Διεθνούς συμπαραγωγής όπερας που θα παρουσιαστεί την περίοδο 2014-2015 στο Teatro alla Scala και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το πρωτόκολλο υπογράφηκε μεταξύ του Στεφάν Λισνέρ, διευθύνοντος συμβούλου και καλλιτεχνικού διευθυντή της Σκάλα και του γενικού διευθυντή του ΟΜΜΑ Νίκου Μανωλόπουλου.