Εντός της εβδομάδας θα δημοσιευθεί κλαδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για κλωστοϋφαντουργία, ένδυση, υπόδηση και δέρμα, ύψους 15 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών.
Το σχέδιο περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την άμεση λειτουργία των Κλωστηρίων Ροδόπης και Μαρώνειας, μίας μικρής μονάδας στη Νάουσα που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη τα υπολείμματα των δύο κλωστηρίων και τη διατήρηση του εμπορικού σήματος της Gallop.
Η υπουργός ανέφερε ότι οι προοπτικές για την Κλωστοϋφαντουργία διαφαίνονται θετικές με αύξηση των διεθνών τιμών και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας λόγω και της υποτίμησης του ευρώ, σε σχέση με το δολάριο.
Όπως είπε, «με συντονισμένες κινήσεις και στενή συνεργασία μπορούμε να βάλουμε στέρεες βάσεις για την ποιοτική Κλωστοϋφαντουργία».
Περιέγραψε επίσης την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει δέσμες μέτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ρευστότητας, του υγιούς ανταγωνισμού, καθώς και το ΕΣΠΑ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ Ελ.Κούρταλης είπε, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του ΥΠΟΙΑΝ για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ότι «επιλεκτικές κρατικές συνδρομές σε μεμονωμένες επιχειρήσεις, όχι μόνον δεν είναι αποτελεσματικές, αλλά και δημιουργούν συνθήκες άνισου ανταγωνισμού».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το 2009 ήταν καταστροφική χρονιά για ολόκληρη την κοινοτική κλωστοϋφαντουργία, καθώς η παραγωγή στα 27 κράτη της ΕΕ, μειώθηκε σε σχέση με το 2008, κατά 17% στην κλωστοϋφαντουργία και κατά 12% στην ένδυση, η απασχόληση κατά 13,4% και 12,7% αντίστοιχα και οι εξαγωγές συνολικά κατά 16,2%.
Στην Ελλάδα η παραγωγή μειώθηκε πέρυσι κατά 11,2%, ύστερα από μείωση επίσης το 2008 κατά 4,7%.
Ταυτόχρονα αρκετά υφαντήρια και κλωστήρια έχουν μειώσει την παραγωγή τους, το απασχολούμενο προσωπικό μειώνεται, ενώ οι ημιαπασχολούμενοι διευρύνονται σταθερά και πολλές επιχειρήσεις διακόπτουν τη λειτουργία τμημάτων της παραγωγής τους, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές τους.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν σημάδια ελπίδας από την αύξηση της ζήτησης στο εξωτερικό, τη διολίσθηση του ευρώ που καθιστά πιο ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα και την αναμενόμενη επιτάχυνση του ΕΣΠΑ.
Ο κ. Κούρταλης ζήτησε «κρατική συμπαράσταση», αναφερόμενος ειδικά στις κρατικές προμήθειες και τις προμήθειες του στρατού, περιορισμό των εισαγωγών από την Κίνα, εγγυήσεις δανείων, κ.ά.