Για πρώτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια η αντιπολίτευση της Τουρκίας φαίνεται να έχει ανακτήσει το προβάδισμα έναντι του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, καθώς η ανάδειξη νέου ηγέτη στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) μοιάζει να αλλάζει τη γνώμη ενός σημαντικού ποσοστού των ψηφοφόρων γι’ αυτό.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Sonar, το CHP θα αποσπούσε 32,48% των ψήφων, εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, έναντι 31,09% του AK του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το εθνικιστικό κόμμα MHP συγκεντρώνει 18,59%.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ανέλαβε καθήκοντα ηγέτη του CHP ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μετά την παραίτηση του βετεράνου Ντενίζ Μπαϊκάλ έπειτα από 18 χρόνια στο τιμόνι του κόμματος, εξαιτίας «ροζ» σκανδάλου.

Το CHP απέσπασε μόλις 21% των ψήφων το 2007, έναντι 47% του κόμματος που αποτελεί τον κύριο εκφραστή του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία. Στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου του 2009 το ποσοστό του AK έπεσε στο 38%, αλλά εκείνο του CHP δεν αυξήθηκε παρά μόνο δυο μονάδες, στο 23%.

Η οικονομική κρίση της περασμένης χρονιάς, το αδιέξοδο στις προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα προβλήματα, όπως η υψηλή ανεργία, έχουν πλήξει τα ποσοστά της κυβέρνησης Ερντογάν.

Αλλη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Akam, εμφανίζει το AK να συγκεντρώνει 25,3%, το CHP στο 24,8%, το MHP στο 15,2% και τους αναποφάσιστους να φθάνουν το 19,2%, έγραψε το Σάββατο η εφημερίδα Cumhuriyet.