ΠΑΡΑ το γεγονός ότι υπάρχουν «μαύρες τρύπες» στην εκτέλεση των δεσμεύσεων του μνημονίουο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εκφράζει «συγκρατημένη αισιοδοξία». Κυριαρχεί η άποψη ότι αν η κυβέρνηση επιταχύνει κατά τον επόμενο μήνα τότε μπορεί να επιτύχει θετικά αποτελέσματα από τα
οποία στη συνέχεια θα κριθούν η αξιοπιστία και η επιρροή της χώρας στη διαμόρφωση των εξελίξεων που την αφορούν. Εν τω μεταξύ τα «γερμανικά σενάρια» για μια «ευρωζώνη δύο ταχυτήτων» και η δημοσιοποίηση από το Βερολίνο της πρότασης για «ελεγχόμενη χρεοκοπία» χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος προβληματίζουν την Αθήνα. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών δεν
έχουν ακόμη σχεδιάσει στρατηγική σχετικά με τη θέση που η Ελλάδα σκοπεύει να διεκδικήσει στην υπό διαμόρφωση νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Εξετάζουν όλα τα δεδομένα, αλλά στρέφουν αποκλειστικά την προσοχή τους στο πρώτο κρίσιμο τεσταπό τους ελεγκτές της τρόικας του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις εβδομάδες.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι επιδόσεις στα δύο πρώτα κρίσιμα τεστ αξιολόγησης (τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο) θα εγκαταστήσουν την αξιοπιστία της χώρας σε ικανοποιητικό επίπεδο από το ναδίρ όπου βρίσκεται σήμερα. «Η κατάσταση έχει αρχίσει να ελέγχεται» αναφέρει ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνομιλίες με συνεργάτες του ενώ σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες η έλευση των ελεγκτών θα συνοδευτεί με την έναρξη λειτουργίας γραφείου της τρόικας εντός του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα συνεργάτες του κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της τήρησης του συνόλου των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα (και οι οποίες ουσιαστικά έχουν ενσωματωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης), μεταδίδουν ότι η ως σήμερα πορεία στην εκτέλεση του μνημονίου δεν είναι απογοητευτική. «Πουθενά δεν έχουμε πέσει πολύ έξω» υπογραμμίζουν.
Ωστόσο ο κ. Α. Λοβέρδος εκφράζει ανησυχίες για την αδυναμία συγκράτησης των δαπανών στην κοινωνική ασφάλιση ενώ στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί προβληματισμός για την πορεία των εσόδων και των δαπανών, η οποία δεν είναι η αναμενόμενη. «Η κατανάλωση έχει μειωθεί εντυπωσιακά, με αποτέλε σμα τα έσοδα από φόρους και ΦΠΑ, όσο και αν αυτά αυξήθηκαν,να μη βρίσκονται στο σημείο όπου θα θέλαμε» τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη. Επιπλέον, ουσιαστικό αποτέλεσμα ακόμη δεν έχει διαφανεί, ιδίως σε κρίσιμους τομείς όπως η διαχείριση των πόρων στην Υγεία, η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και η προώθηση των μεγάλων έργων- τρεις τομείς που χαρακτηρίζονται «προβληματικοί».
Η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου βάλλεται σχεδόν από όλους τους συναδέλφους της στο Υπουργικό Συμβούλιο ενώ το «τρίγωνο της ανάπτυξης», όπως αποκαλούνται οι κοινοί τομείς ευθύνης, ανάμεσα στην υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη, τον υπουργό Υποδομών κ. Δ.Ρέππα και την υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη θεωρείται ότι δεν έχει αποδώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα έπειτα από οκτώ μήνες. Η αδράνεια σε νευραλγικούς κυβερνητικούς τομείς εντείνει και τις πιέσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός για ανασχηματισμό. Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ότι «κάθε μέρα που δεν γίνεται ανασχηματισμός συσσωρεύονται προβλήματα». Επικεντρώνουν μεταξύ άλλων σε τρία σημεία στα οποία ο ανασχηματισμός πρέπει να δώσει λύσεις: Πρώτον, στον συντονισμό της κυβέρνησης, δεύτερον στη ρύθμιση των θεμάτων που εγκλωβίζονται στις συναρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος και τρίτον στην τοποθέτηση υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος, ιδίως αυτήν την περίοδο των έντονων διεργασιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη «νέα ευρωζώνη», θα πρέπει να ασχοληθεί αποκλειστικά με την οικοδόμηση συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στόχο την προώθηση «νέας στρατηγικής» για την Ελλάδα του 2015.