Ανατροπές στις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις θέτεισήμερα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Στο διάλογο δεν θα προσέλθει η ΓΣΕΕ, η οποία μάλιστα κάλεσε τις εργοδοτικές οργανώσεις σε διαπραγματεύσεις για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς και να μην αποδεχτούν «κρατική παρέμβαση στα εργασιακά».
Οι αλλαγές προβλέπονται στο μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αναμένεται να περιλαμβάνουν αύξηση του ορίου απολύσεων, τροποποιήσεις στο καθεστώς των αποζημιώσεων, χαμηλότερες αμοιβές για νεοπροσλαμβανόμενους και κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις του υπουργείου προβλέπουν την αύξηση από το 2% στο 4% του ποσοστού των απολύσεων για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 200 εργαζομένους.
Το ύψος της αποζημίωσης θα συζητηθεί σε διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και ως τον Δεκέμβριο του 2010 θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει επακριβώς το νέο καθεστώς.
Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας που θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει τη διατήρηση του σημερινού ύψους των αποζημιώσεων, αλλά το ποσό να χορηγείται σε έξι μηνιαίες δόσεις χωρίς προκαταβολή.
Επίσης, καταργείται το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ. Πλέον οι όροι για την προσφυγή στον Οργανισμό θα καθορισθούν στο διάλογο μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και το αποτέλεσμα θα το νομοθετήσει το υπουργείο Εργασίας.
Η ΓΣΕΕ προσπαθεί να θέσει όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις απέναντι στις αλλαγές που επιδιώκει η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να φαίνεται να το πετυχαίνει, καθώς ο ΣΕΒ τίθεται υπέρ ορισμένων από τα μέτρα που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.
«Ελάτε να διαπραγματευτούμε μαζί τη συλλογική σύμβαση και να μην αποδέχεστε την κρατική παρέμβαση στα εργασιακά», προτρέπει η ΓΣΕΕ σε επιστολή της προς τους προέδρους του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.
Ταυτοχρόνως, η ΓΣΕΕ ετοιμάζεται για νέα κύκλο κινητοποιήσεων. Σε πρώτη φάση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 5 Ιουνίου στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) την 1η Ιουνίου στην πλατεία Ομονοίας.
Η διοίκηση της ΓΣΕΕ έχει εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική Επιτροπή να προκηρύξει γενική απεργία ανάλογα με τις εξελίξεις, η οποία πιθανότατα τοποθετείται εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου.