Με αποτυχία στέφθηκε η προσπάθεια του γενικού δείκτη να ξαναπιάσει το επίπεδο των 1.600 μονάδων που έχασε τις προηγούμενες ημέρες, καθώς η όποια άνοδος συνοδευόταν από σημαντικές ρευστοποιήσεις οι οποίες επανέφεραν την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα. Ενδοσυνεδριακά ο γενικός δείκτης ξεπέρασε την Παρασκευή οριακά το συγκεκριμένο όριο, ωστόσο πολύ γρήγορα το έχασε και έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

Αρκετοί είναι οι αναλυτές που μιλούν για μια ανοδική αντίδραση της αγοράς, μετά τη σημαντική πίεση που έχουν δεχθεί οι περισσότερες μετοχές, ωστόσο αναμένουν κάποιες θετικές ειδήσεις είτε από την Ελλάδα ή από το εξωτερικό που θα έδιναν την αρχική ώθηση. Και την εβδομάδα που πέρασε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου του 2010 ήταν αναμενόμενη για τους περισσότερους τραπεζικούς ομίλους, οι οποίοι είδαν τα αποτελέσματα από την Ελλάδα να διαμορφώνονται ακόμη και σε αρνητικά επίπεδα και τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό να στηρίζουν την κερδοφορία τους.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της ρευστότητας για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα παραμένει ζητούμενο, προκαλώντας προβληματισμό στους επενδυτές. Σε ανάλυσή της η Εμπορική Τράπεζα επισημαίνει ότι «θα αποτελούσε αρνητική έκπληξη η αδυναμία ανοδικής αντίδρασης», σημειώνοντας ότι «στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι εμφανής η προσπάθεια του δείκτη να διατηρηθεί υψηλότερα των 1.580 μονάδων, αλλά προς το παρόν οι θετικές αποκλίσεις των τεχνικών δεικτώνπου συνηγορούν σε μια αξιόλογη ανοδική αντίδραση- δεν έχουν επαληθευτεί». Σύμφωνα με την τράπεζα, και αυτή την εβδομάδα η τάση παρέμεινε πτωτική, με τον δείκτη να καταγράφει νέο χαμηλό έτους στις 1.527,77 μονάδες (26/5).

Οι οικονομολόγοι της Εμπορικής υπογραμμίζουν ότι η υποχώρηση συνοδεύτηκε από μείωση του όγκου των συναλλαγών, ενώ αντίθετα οι ανοδικές συνεδριάσεις συνοδεύτηκαν από αύξηση, γεγονός που μάλλον μειώνει τις πιθανότητες σημαντικής επιτάχυνσης της πτωτικής τάσης. Η επόμενη ζώνη στήριξης (ιδιαίτερα ισχυρή) εντοπίζεται στις 1.480-1.460 μονάδες (χαμηλά Μαρτίου 2009 και 2003). «Για να διαφοροποιηθεί προς το θετικότερο η τεχνική εικόνα του δείκτη, πρέπει αρχικά να ξεπερασθούν οι 1.640 μονάδες και 1.670 μονάδες» τονίζει η Εμπορική, εξηγώντας ότι «σε μια τέτοια εξέλιξη- ιδιαίτερα αν πραγματοποιηθεί με αυξημένες συναλλαγές- θα μπορούμε βάσιμα να ισχυριστούμε για μεταστροφή τουλάχιστον της βραχυχρόνιας τάσης».