ΛΟΝΔΙΝΟ Απόρρητα έγγραφα του Φόρεϊν Οφις αποκαλύπτουν τον ρόλο της διάσημης μπαλαρίνας Μαργκότ Φοντέιν σε μια απόπειρα πραξικοπήματος στον Παναμά στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Αλλά, όπως αποδεικνύεται από τα τηλεγραφήματα και την αλληλογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων της Βρετανίας, οι μυστικές δραστηριότητες της Φοντέιν όχι μόνο δεν απείλησαν την κυβέρνηση του Παναμά, αλλά έδωσαν μια καλή αφορμή για γέλιο στους αξιωματούχους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η Φοντέιν και ο διπλωμάτης σύζυγός της Ρομπέρτο Αρίας, οι οποίοι εκείνη την εποχή ζούσαν στον Παναμά, ζήτησαν τη βοήθεια του Φιντέλ Κάστρο για να φέρουν εις πέρας μια επανάσταση που για κακή τους τύχη δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η 39χρονη τότε Φοντέιν, παγκοσμίως γνωστή για τη χάρη με την οποία στροβιλιζόταν στους ήχους των αριστουργημάτων της κλασικής μουσικής, συνελήφθη και κρατήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα σε φυλακές του Παναμά, στις 20 Απριλίου του 1959. Μερικές ημέρες νωρίτερα η ίδια και ο Αρίας είχαν επιβιβαστεί σε γιοτ για να πάνε τάχα για ψάρεμα. Ωστόσο ο πραγματικός σκοπός της θαλασσινής τους εξόρμησης ήταν να συγκεντρώσουν άνδρες και όπλα για το πραξικόπημα.

Οπως αποκαλύπτουν τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, βρετανοί αξιωματούχοι στο Λονδίνο και διπλωμάτες στον Παναμά και στη Νέα Υόρκη προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το περιστατικό από φόβο μήπως απειληθούν οι σχέσεις της Βρετανίας με τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

«Επρεπε να τσιμπήσω τον εαυτό μου αρκετές φορές όταν τη συνάντησα, για να βεβαιωθώ ότι δεν ονειρευόμουν την κωμική ιστορία που άρχισε να μου διηγείται» έγραψε ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζον Προφιούμο, όταν συναντήθηκε με την μπαλαρίνα μετά την απελευθέρωσή της. Ο Προφιούμο έγραψε ότι η Φοντέιν ομολόγησε ότι επισκέφθηκε μαζί με τον σύζυγό της τον Κάστρο στην Κούβα, ο οποίος τους υποσχέθηκε να τους στείλει άνδρες και όπλα για το πραξικόπημα.