«Oι κινήσεις Αλαβάνου δεν βοηθούν την ενότητα του χώρου της Ριζοσπαστικής Αριστεράς» έλεγαν χθες στελέχη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ αναφορικά με τη συγκέντρωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής που πραγματοποιήθηκε στο Σπόρτιγκ. «Αυτή η συγκέντρωση θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί, αφού μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει η κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ» επεσήμαιναν στην Κουμουνδούρου.

Μάλιστα, σχολίαζαν ότι αυτές οι δημόσιες παρεμβάσεις, παράλληλα με δηλώσεις στελεχών που συγκροτούν το Μέτωπο, κυρίως από την ΚΟΕ, «αποκαλύπτουν σχεδιασμό διαφορετικό και αντιπαραθετικό με εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ευνοούν τη συστράτευση δυνάμεων και δημιουργούν την εικόνα ενός αντιφατικού και αλληλοσπαρασσόμενου χώρου». Είναι ενδεικτικό ότι προχθές το βράδυ στο Σπόρτιγκ, όπου μίλησαν ο κ. Αλ. Αλαβάνος , η κυρία Μαρία Μπόλαρη (ΔΕΑ) και ο κ. Χρ. Κατσούλας , δεν εστάλη αντιπροσωπεία τουΣΥΝ, αν και παρευρέθησαν εκπρόσωποι από άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι κκ. Μ. Γλέζος, Π. Κλαυδιανός. Ωστόσο ήταν εκεί μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ, όπως η κυρία Αυγή Θεοδόση και το στέλεχος της Αριστερής Ανασύνθεσης του ΣΥΝ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ κ. Χρ. Πιλάλης. Επίσης, το παρών έδωσαν ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κοροβέσης , ο κ. Δ. Πετρόπουλος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο κ. Χρ. Καπάταης, υποψήφιος βουλευτής ΠαΣοΚ Α΄ Αθήνας, ενώ παρευρέθησαν ο καθηγητής του ΕΜΠ και πρύτανης του ιδρύματος κ. Κ. Μουτζούρης, ο οικονομολόγος κ. Κ. Βεργόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ και αδελφός του ομιλητή κ. Ι.Αλαβάνος κ.ά.

Η παρουσία Αλαβάνου πυροδοτεί έντονες διεργασίες στον Συνασπισμό, που προετοιμάζεται για το συνέδριό του.

Στελέχη της πλατφόρμας Λαφαζάνη, όπως ο κ. Δ. Στρατούλης , δηλώνουν επισήμως για τον κ. Τσίπρα: «Θα τον υπερψηφίσουμε εκ νέου». Οπως σημειώνουν, στήριξαν πάντα προέδρους σε θεσμική βάση και όχι στη λογική του προσώπου «με στόχο πάντα τη σταθερότητα, αλλά ποτέ δεν είμαστε προεδρική φρουρά» . Ωστόσο, αναμένεται ότι στη διαδικασία εκλογής του θα «πέσουν» λευκά και αποχή από στελέχη του «βαθέος» Ρεύματος που δεν έχουν πειστεί από το ιδεολογικό στίγμα και από τον τρόπο που ο κ. Τσίπρας διαχειρίζεται τα θέματα του κόμματος… Ετσι αναμένεται με ενδιαφέρον τι θα πράξει τελικά το μπλοκ αυτό στο οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων οι κκ. Ν. Χουντής, Αλ. Καλύβης, Γ. Τόλιος, Μ. Κριτσωτάκης , Στ. Λεουτσάκος, Ακ. Μπαδογιάννης, οι κυρίες Σόφη Παπαδόγιαννη και Λίτσα Αμανατίδου κ.ά.).

Η Ανανεωτική Πτέρυγα προσανατολίζεται σε λευκό ή «παρών». Ενας μεγάλος αριθμός μελών της Πτέρυγας είναι έξω από τις διαδικασίες, απογοητευμένος και μη εμπνεόμενος από τις λειτουργίες και τις θέσεις του κόμματος. Οι δυνάμεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας που εξακολουθούν να δρουν είναι συσπειρωμένες και θα δώσουν τη μάχη των θέσεών τους στο συνέδριο, με δυναμική την παρουσία των κκ. Φ. Κουβέλη, Σπ. Λυκούδη, Δ. Παπαδημούλη, Στ. Μπαγεώργου , Θ. Μαργαρίτη, Μ. Σαμπατακάκη κ.ά.

Η συγκρότηση του «κεντρώου» πόλου στον οποίο περιλαμβάνονται πολλοί αποχωρήσαντες από την Ανανεωτική Πτέρυγα δεν έχει χαρακτηριστικά πειθαρχίας και διάσταση τασικής ομοφωνίας. Πάντως, οι περισσότεροι από αυτούς που συναποτελούν τη λεγόμενη πλατφόρμα 2010 των 100 στελεχών (οι κκ. Ν. Θεοτοκάς, Γ. Φουντούλης, Γ. Μπαλάφας, Κ. Πουλάκης, Αγγ. Μανταδάκης, Χρ. Στάικος, Π. Ρήγας, Ν. Συρμαλένιος, οι κυρίες Νατάσα Θεοδωρακοπούλου και Ρένα Δούρου κ.ά.) προσανατολίζονται σε στήριξη, χωρίς να αποκλείονται διαφοροποιήσεις.