Τις προτάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επιτάχυνση απονομής της διοικητικής δικαιοσύνης και ειδικότερα των υποθέσεων ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου παρέδωσε ο πρόεδρός του κ. Π. Πικραμμένος στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη . Η Ολομέλεια προτείνει σε ορισμένες υποθέσεις που έχουν μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον να καθιερωθούν διαδικασίες-εξπρές, ενώ μεγάλος όγκος υποθέσεων να μεταφερθεί στα Διοικητικά Εφετεία και Πρωτοδικεία.

Μεταξύ των υποθέσεων που προτείνεται η εξπρές εκδίκασή τους είναι οι φορολογικές παραβάσεις και η επιβολή προστίμων με βάση τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης για ζητήματα που ενδιαφέρουν πολύ κόσμο, όπως για παράδειγμα η έκτακτη εισφορά, προτείνεται να μην ακολουθείται η σημερινή χρονοβόρος διαδικασία όλων των βαθμών, δηλαδή να ξεκινούν οι υποθέσεις από το Διοικητικό Πρωτοδικείο, να πηγαίνουν στο Εφετείο και μετά στο ΣτΕ, αλλά να μπορούν να εισάγονται αμέσως προς συζήτηση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Σχετικό αίτημα μπορεί να υποβάλει στο ΣτΕ ο ενδιαφερόμενος υπουργός ή ιδιώτης, ενώ η είσοδος της υπόθεσης στο ΣτΕ συνεπάγεται την αναβολή εκδίκασης όλων των εκκρεμουσών υποθέσεων με το ίδιο ζήτημα.

Μ εταξύ των προτάσεων υπάρχει και η καινοτομία να μην καταθέτουν πλέον οι σύμβουλοι Επικρατείας εισηγήσεις πριν από τη συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο, κάτι που συμβαίνει από συστάσεως του ΣτΕ. Τέλος, προτείνεται να υπάρξει ρύθμιση έτσι ώστε όταν κατατίθεται αίτηση ακύρωσης κατά οικοδομικής άδειας σε εκτός σχεδίου περιοχή ή εντός οικισμού στερουμένου σχεδίου, αυτό να συνεπάγεται αυτόματα την αναστολή των εργασιών.

Οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων αλλά και οι συνεχείς αναβολές εκδίκασης υποθέσεων στο ΣτΕ έχουν φτάσει σε σημείο αρνησιδικίας, τόνισαν χθες στο «Βήμα» δικηγόροι που χειρίζονται διοικητικές διαφορές.