Θετική χαρακτηρίζει την απελευθέρωση της αγοράς επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών στα 34 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας ο κ. Α. Φωτάκης, εμπορικός διευθυντής της Goldair Ηandling, και επισημαίνει ότι όλες οι εταιρείες που ασχολούνται με τις αερομεταφορές περιορίζουν δραστικά τις δαπάνες τους για να αντεπεξέλθουν στην κρίση.

– Πώς βλέπετε την απελευθέρωση στην Ελλάδα των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης και ποια είναι η κατάσταση στις αερομεταφορές εν μέσω της κρίσης;

«Η απελευθέρωση της αγοράς στην επίγεια εξυπηρέτηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας θα βοηθήσει τον τουρισμό και θα φέρει και πολλές πτήσεις τσάρτερ, ενώ θα μειωθούν και οι τιμές ως και 30%. Βλέπουμε θετικά την όλη υπόθεση για να έλθουν περισσότεροι ξένοι στα ελληνικά αεροδρόμια και να αυξηθούν οι τζίροι. Ο χώρος της αερομεταφοράς παγκοσμίως βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση. Η ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού και κοινωνικού κλίματος καθώς και η μεγάλη αβεβαιότητα που προκαλεί, έχουν επιδεινώσει την οικονομική υγεία των αεροπορικών εταιρειών. Στον αγώνα τους για επιβίωση, οι αεροπορικές εταιρείες περιορίζουν δραστικά όλες τους τις δαπάνες, γεγονός που αντανακλάται και στις εταιρείες handling». – Πώς μπορεί μια εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης να αντιμετωπίσει την κρίση;

«Το δίλημμα λοιπόν για την Goldair Ηandling είναι να μπορέσει να μειώσει το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, διατηρώντας παράλληλα ένα αποτελεσματικό επίπεδο παροχής υπηρεσιών (πτήσεις χωρίς καθυστερήσεις, αποφυγή τεχνικών προβλημάτων στην πίστα κ.λπ.). Παράλληλα η Goldair Ηandling συνεχίζει την ανάπτυξή της προσθέτοντας άμεσα έξι νέους σταθμούς στην Ελλάδα (Χανιά, Κως, Ζάκυνθος, Μύκονος, Σαντορίνη και Κεφαλλονιά), ενώ προγραμματίζει επενδύσεις για τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας. Η Goldair Ηandling, σε συνεργασία με τον όμιλο Luis, προσφέρει επίγειες εξυπηρετήσεις στα αεροδρόμια της Πάφου και της Λάρνακας, ενώ είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση νέας επένδυσης στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτόν αυξάνει το πελατολόγιό της, κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς. Το πρώτο τρίμηνο του 2010 σημείωσε αύξηση της τάξεως του 26% σε σύγκριση με το ίδιο του 2009 και εξυπηρετεί πάνω από 100 αεροπορικές εταιρείες».

– Κλείσατε πρόσφατα μια σημαντική συνεργασία. Τι περιλαμβάνει αυτή;

«Μια από τις πιο δυναμικές εταιρείες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και από τις καλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο, η Εmirates, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Goldair Ηandling. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει την επίγεια εξυπηρέτηση όλων των πτήσεων της Εmirates στα 5 μεγαλύτερα ελληνικά αεροδρόμια. Η συμφωνία ξεκίνησε από 1ης Απριλίου 2010. Η Εmirates πραγματοποιεί 11 πτήσεις την εβδομάδα, συνδέοντας την Αθήνα με το Ντουμπάι, με αεροσκάφη τύπου Β777 και Α330, 364 και 243 θέσεων αντίστοιχα».