Oι δραματικές αβεβαιότητες του οικονομικού και επενδυτικού περιβάλλοντος δεν αφήνουν να εδραιωθεί μια σαφής τάση. Ακόμη και η ελάχιστη νύξη για κάποιο πρόβλημα είτε για κάποιο όχι και τόσο θετικό μακροοικονομικό στοιχείο, είναι αρκετή ώστε να δημιουργήσει αναταραχή στις αγορές και στη συνέχεια να ακολουθήσει το κυνήγι των ευκαιριών. Το διήμερο ξεπούλημα των αξιών σε όλο τον κόσμο έφερε το διήμερο τρελό ράλι, αλλά και αυτό ταχύτατα ξεθύμανε. Χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Wall Street παράδερναν μεταξύ κερδών και απωλειών. Αλλά και το ευρώ δεν πρόλαβε να χαρεί την ανάκαμψή του ως τα 1,24 δολάρια, υποχωρώντας και πάλι στα 1,2282 δολάρια.

Οι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους καθώς δεν γνωρίζουν τι τους περιμένει. Ενδεχομένως η συνάντηση των οικονομικών αξιωματούχων του G20, από τις 3 ως τις 5 Ιουνίου στην πόλη Μπούσαν της Νότιας Κορέας, να διευκρινίσει ορισμένα επίμαχα προβλήματα. Είναι γεγονός ότι πάντα η αλλαγή στους κανόνες του παιχνιδιού προκαλεί νευρικότητα. Η αβεβαιότητα αυτή είναι που τρέφει την αστάθεια και την αναταραχή στις αγορές. Αναμένουν με αγωνία να δουν αν τελικά θα συμφωνήσουν σε ενιαίους κανόνες εποπτείας των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών αγορών, αν στην ατζέντα των συζητήσεων μπει και κυρίως αν διευρυνθεί η απαγόρευση μιας από τις πλέον κερδοφόρες δραστηριότητές τους, το αποκαλούμενο «naked» short-shelling, που επέβαλε η Γερμανία στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης.

Το χειρότερο είναι ότι ο καλπασμός του δείκτη αστάθειας VΙΧ υποδηλώνει ότι οι traders αναμένουν περαιτέρω πτώση στις αγορές. Πράγματι ο πλέον έγκυρος δείκτης αστάθειας, του Chicago Βoard Οptions Εxchange (η μεγαλύτερη προθεσμιακή αγορά εμπορευμάτων και νομισμάτων στον κόσμο) καλπάζει. Ο δείκτης αυτός, ο οποίος μετρά την αστάθεια από το ύψος του ποσού που οι traders εξαναγκάζονται να πληρώσουν για να προστατευθούν από τις διακυμάνσεις του δείκτη Standard & Ρoor΄s 500, έχει αυξηθεί κατά 30% και έχει φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2009. Ηταν τότε που η χρηματοπιστωτική κρίση είχε οδηγήσει στην κατάρρευση τις αγορές όλου κόσμου.

Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας πηγάζει από τις επίμονες ανησυχίες ότι η κρίση χρέους της Ευρώπης θα μολύνει την ευάλωτη ακόμη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και θα διαχυθεί και στη παγκόσμια οικονομία. Οι επενδυτές έχουν μάθει να πιστεύουν στο απίθανο μετά τη χρεοκοπία της Lehman Βrothers- ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Wall Street- και τα τρισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν για να διασώσουν από το χείλος του γκρεμού το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον κόσμο από τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αγονται και φέρονται από αρνητικά σενάρια για τις μεγαλύτερες οικονομίες. Διότι εκτός των κυβερνήσεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που ανακοίνωσαν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, και η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε περικοπές ύψους 6 εκατ. στερλινών πριν από την κατάθεση του αναμενόμενου «προϋπολογισμού λιτότητας».

Οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα προβλήματα χρέους της ζώνης του ευρώ και τα σκληρά μέτρα λιτότητας θα φρενάρουν την οικονομική ανάκαμψη σε χώρες πέραν της Ευρώπης, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.