Η δεξίωση…
Μετά την απόφαση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών να μην κάνει, δεδομένων των συνθηκών, την καθιερωμένη δεξίωσή της στα Ποσειδώνια, αλλά να διαθέσει τα χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

* * *
Και καλά κάνει, διότι, εδώ που τα λέμε, το να μην κάνουν οι εφοπλιστές δεξιώσεις και γιορτές και να κάνει το υπουργείο… είναι κάπως. Βεβαίως στο υπουργείο οι μισοί σκέφτονται έτσι και οι άλλοι μισοί υποστηρίζουν ότι η δεξίωση πρέπει να πραγματοποιηθεί κανονικά, διότι η ναυτιλία των Ελλήνων, παρά τα προβλήματα της εθνικής οικονομίας, συνεχίζει να είναι η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη του πλανήτη και, ως εκ τούτου, έχουμε και εμείς κάτι να δείξουμε στους έξω που μας βρίζουν πρωί, μεσημέρι και βράδυ.

…και το ΔΝΤ
Αυτό όμως είναι το πρόβλημα. Διότι οι της ναυτιλίας μάλλον δεν θέλουν τέτοιες εποχές να δίνουν στίγμα, μη τυχόν και τους θυμηθεί κάνα ΔΝΤ και έχουμε άλλα, και τότε… κλάψ΄ τα Χαράλαμπε, διότι αν βάλει θέμα ναυτιλίας το ΔΝΤ ούτε γλάρος δεν θα μείνει στην Ελλάδα, όχι καράβι και ναυτιλιακή εταιρεία.

* * *
Βεβαίως η υπουργός ΟΙΑΝ κυρία Λούκα Κατσέλη (σκίτσο) ξεκαθάρισε ότι τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο, να ακουμπήσει δηλαδή το ΔΝΤ τη ναυτιλία, και είναι λογική η αντίδρασή της, δεδομένου ότι μιλάμε για μια βιομηχανία που είναι παγκοσμιοποιημένη, πολύ προτού ανακαλυφθεί καν ο όρος «παγκοσμιοποίηση», και ως τέτοια δεν μπαίνει σε καλούπια.

* * *
Κάτι που πρακτικά σημαίνει, όπως λένε και στον Πειραιά, ότι «τα πλοία εκτός από σημαία, έχουν και προπέλα και φεύγουν».

Στήριξη
«Εχουμε δεσμευτεί στην επένδυσή μας στην Ελλάδα και θα το δείξουμε σε αυτές τις μάλλον δυσμενείς συνθήκες. Προσωπικά, δεν εγκαταλείπω και δεν πρόκειται να παραιτηθούμε. Θα τη στηρίξουμε» δήλωσε ο αιγύπτιος επιχειρηματίας Ναγκίμπ Σαουίρις σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Dow Jones.

* * *
Αναφερόμενος πάντως στις επιδόσεις της εταιρείας, εξέφρασε την άποψη ότι «όλοι οι παίκτες έχουν συνειδητοποιήσει πως ο πόλεμος τιμών βλάπτει τους πάντες» και ως εκ τούτου θεωρεί ότι θα υπάρξει σταθερότητα.

Εκτίμησε δε, ότι «η εταιρεία έχει καλύτερη πορεία πλέον, ειδικά στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας». * * *
Πρόσθεσε επίσης ότι η Weather Ιnvestments θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εισφέρει κεφάλαια στη Wind Ελλάς. Και φυσικά τα κεφάλαια είναι το ζητούμενο, διότι από λεκτικές στηρίξεις έχουμε χορτάσει.

«Επίθεση φιλίας»
Στον αντίποδα της ταλαιπωρίας των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων από την απεργία της ΠΝΟ και των εργαζομένων στα ρυμουλκά, «επίθεση φιλίας» προς τους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα ετοιμάζει η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Μάγια Τσόκλη και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιρειών κ. Ντ. Φραντζεσκάκης, με στόχο την αντιστροφή των αρνητικών εικόνων των διεθνών ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα. Πιλοτικά την 1η Ιουνίου στο λιμάνι του Πειραιά και στις 2 Ιουνίου σε κάποιες πτήσεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, μικρές συσκευασίες προϊόντων σε συσκευασίες δώρου του ΕΟΤ μαζί με φυλλάδια για την Ελλάδα θα δίδονται στους επισκέπτες για να τους «γλυκάνουν», ενώ θα συνοδεύονται από κείμενο του συγγραφέα κ. Ι. Κακουλίδη.