O πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, όπως μεταδίδουν στενοί συνεργάτες του, δεν πίστευε στα αφτιά του όταν άκουσε την κατάθεση του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens. Η οργή του, χθες, δεν εκφράστηκε μόνο στους συνεργάτες του. Ο πρώην πρωθυπουργός εξέδωσε ανακοίνωση η οποία περιέχει διάφορα μηνύματα. «Θλίβομαι και εξοργίζομαι επειδή τέτοιες πράξεις εκκολάφθηκαν και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠαΣοΚ 1996-2004» αναφέρει, αναλαμβάνοντας εμμέσως και την πολιτική ευθύνη εκείνης της περιόδου. Οι πράξεις αυτές, προσθέτει, προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αμαυρώνουν το έργο τής τότε κυβέρνησης και τις προσπάθειες όλων όσοι εργάστηκαν και προσέφεραν για μια καλύτερη Ελλάδα. «Πράξεις ασυμβίβαστες με τους αγώνες μας και την ηθική μας. Συγκαλύπτουν ότι τα χρόνια αυτά έγινε ένα σημαντικό έργο τόσο για την ανόρθωση της οικονομίας, όπως το δείχνει η ένταξη στην ΟΝΕ, τα μεγάλα δημόσια έργα, οι επιδόσεις σε πολλούς άλλους τομείς όσο και για το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο» σημειώνει.

Ο κ. Σημίτης επιχειρεί να υπερασπιστεί το συνολικό έργο των κυβερνήσεών του, ταυτοχρόνως όμως ζητεί πλήρη κάθαρση στον δημόσιο βίο και απόδοση δικαιοσύνης. «Η Βουλή» αναφέρει «ανταποκρίθηκε με τη σύσταση των εξεταστικών επιτροπών στην αυτονόητη απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για διαλεύκανση σειράς υποθέσεων που δηλητηρίασαν την πολιτική ζωή του τόπου, έβλαψαν τη λειτουργία της δημοκρατίας, ζημίωσαν δημόσια περιουσία και σκίασαν πρόσωπα. Η πρόοδος των εργασιών των εξεταστικών επιτροπών φέρνει στο φως παρανομίες και αθλιότητες για το επιβαλλόμενο ήθος σε μια ευνομούμενη πολιτεία».

«Ολη η Ελλάδα δεν είναι μια διεφθαρμένη χώρα. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Με θάρρος και επιμονή πρέπει να αποκαταστήσουμε την ποιότητα μιας κοινωνίας που επιδιώκει ο ελληνικός λαός και κάθε πολίτης που σέβεται τον εαυτό του. Θέλω να πιστεύω ότι η διαδικασία των εξεταστικών επιτροπών θα ενισχύσει το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα και το κράτος δικαίου και δεν θα αφήσει περιθώρια για αντιπαραθέσεις εντυπώσεων και συμψηφισμούς σκοπιμοτήτων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιμετώπισαν την ανακοίνωση του κ. Σημίτη με τρόπο που φανέρωσε τον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης από τις εξελίξεις. Ωστόσο σε γενικέςγραμμές θεώρησαν πολύ καλό το περιεχόμενο και ανέλυαν λέξη προς λέξη το κείμενο, ιδίως τη φράση «αντιπαραθέσεις εντυπώσεων και συμψηφισμούς σκοπιμοτήτων». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής απέφυγε να εισέλθει στην ουσία του θέματος και σχετικά με την πρόταση του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Λ. Γρηγοράκου να κληθεί να καταθέσει και ο κ. Σημίτης ο κ. Πεταλωτής παρέπεμψε στην Εξεταστική Επιτροπή, η οποία «καλεί όσους πιστεύει ότι μπορούν να φέρουν φως σε κάθε υπόθεση. Η κυβέρνηση, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους, δεν μπορεί να εμπλέκεται σε τέτοιου είδους αποφάσεις» τόνισε. Το πρωί ο κ. Γρηγοράκος, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, δήλωσε, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά την είσοδό του στη Βουλή, τα εξής: «Πιστεύω ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα δώσει εξηγήσεις και δεν θα κρύβεται όπως κρύβονταν στο παρελθόν άλλοι πρωθυπουργοί» .