Να διαβουλευτούν μεταξύ τους, αφού η ΓΣΕΕ δεν προσέρχεται στο διάλογο και μετά να του καταθέσουν ένα εξειδικευμένο πλαίσιο με τις προτάσεις τους για τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά, το οποίο θα υιοθετήσει, αρκεί να μην παραβιάζεται το μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με την τρόικα (ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ) κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.
Απαντώντας στις επικρίσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα – ο οποίος είχε καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση – ότι μπλοφάρει σχετικά με τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά, ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι «έχω συναίσθηση του τι λέω και ναι, έχουμε ιερή υποχρέωση να διαπραγματευτούμε ότι είναι εκτός μνημονίου».
Ο Α. Λοβέρδος χαρακτήρισε ανεύθυνους, ανορθολογικούς και ψευδείς τους ισχυρισμούς που ακούγονται εκτός Βουλής περί αντισυνταγματικότητας των αλλαγών για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.
«Καλό είναι αντί να βάζουν μάλιστα στο στόμα της ανώτατης δικαιοσύνης αυτούς τους ισχυρισμούς, να προστρέξουν στην γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την μεταφορά στην ελληνική νομοθεσία του μνημονίου», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.
Ο Υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι η συζήτηση με την τρόικα γίνεται στη βάση του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα μας, ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχει μια πρόσθετη δυσκολία πάνω σε προτάσεις που είναι έξω από το πλαίσιο αυτό, ενώ διαβεβαίωσε ότι «έχουμε ιερή υποχρέωση να διαπραγματευτούμε ό,τι δεν υπάρχει στα συμφωνηθέντα και αυτό αφορά και το θέμα των εργασιακών σχέσεων».
«Ο νόμος περιλαμβάνει ήδη τις βασικές ρυθμίσεις για το νέο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων, διαιτησία, αριθμό απολύσεων, ύψος της αποζημίωσης και καταβολή της, αναστολή εξόφληση χρεών εργατικής κατοικίας, συμβάσεις αορίστου χρόνου. Υπάρχει, λοιπόν, για αυτά ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, που γίνεται, όμως, με κανονιστικές διατάξεις. Γι αυτό συγκαλέσαμε διάσκεψη τη Δευτέρα με τους κοινωνικούς εταίρους για να γίνει διαβούλευση, η οποία, όμως, εξελίσσεται με δυσκολία, καθώς η ΓΣΕΕ δεν προσέρχεται. Η μη συμμετοχή της είναι δυσάρεστη εξέλιξη», πρόσθεσε ο κ.Λοβέρδος
Παράλληλα, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση και σήμερα αξιοποιεί τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν χρειάζεται και όταν ο συνομιλητής μας είναι εκτός αυτού του πλαίσιου.
Έντονη ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα που μίλησε για «πονηριές» του υπουργού και επικοινωνιακά τεχνάσματα, καλώντας τον κ.Λοβέρδο «να μην υπογράψει τα καταστροφικά για την κοινωνία μέτρα και να παραιτηθεί».
«Σας βλέπω διαρκώς το τελευταίο διάστημα, σε όλα τα κανάλια, να είστε πότε λυπημένος, πότε θυμωμένος και πότε εξοργισμένος. Αναρωτιέμαι τι είστε;
Σε κρίση συνειδήσεως ή το παίζετε έτσι γιατί αυτά που προωθείτε είναι καταστροφή για την κοινωνία; Αν είστε, όμως, σε κρίση συνείδησης υπάρχει μόνο μια λύση. Και δεν είναι φυγομαχία. Δεν τα υπογράφετε και πηγαίνετε δίπλα στους διαδηλωτές μαζί με τους άνεργους και τους συνταξιούχους», τόνισε ο Τσίπρας.
Και πρόσθεσε:
«Φοβάμαι, όμως, ότι όλα αυτά για το μνημόνιο και τα περί επιστολών, εντάσσονται σε ένα ακόμα επικοινωνιακό παιχνίδι και στρατηγική μπλόφας ότι οι
κακοί ξένοι φταίνε και όχι εμείς. Μπλόφα τη μπλόφα, υπάρχει ο κίνδυνος να μείνετε ταπί. Αφού υπογράψατε το μνημόνιο, τί μάχες δίνετε με το ΔΝΤ που χθες ανακοίνωσε ότι δεν διαπραγματεύεται τίποτα; Πέρα από τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα και παιχνίδια που δεν μπορούν να σας βοηθήσουν υπάρχει και θέμα αντισυνταγματικότητας. Και επειδή είστε συνταγματολόγος, αν όσα κάνατε στα εργασιακά και ασφαλιστικά τα βλέπατε σε γραπτές εξετάσεις, θα βάζατε πάνω από τη βάση στο γραπτό;».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και τις εξελίξεις με την ομολογία του Τάσου Μαντέλη τονίζοντας:
«Ο Κ. Σημίτης έδειξε ότι έπεσε από τα σύννεφα και πού να φανταστεί ότι στενοί συνεργάτες του έπαιρναν μίζες. Και το μόνο που τον νοιάζει είναι να μην
δυσφημιστούν τα δημόσια έργα του. Δεν νοιάζεται ότι ο πλούτος πήγε σε 10 τσέπες ότι κόστισαν 3 φορές παραπάνω και ότι μοιράστηκαν σε μίζες».
Κλείνοντας, ο Α.Τσίπρας υποστήριξε ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη Siemens και αυτό είναι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου σε τιμή ευκαιρίας, από την οποία θα επωφεληθούν να τα πάρουν κοψοχρονιά τα «λαμόγια».