Στα 52 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Αlpha Βank στο α΄ τρίμηνο του 2010, σημειώνοντας ετήσια μείωση κατά 39,5%, ενώ συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης εισφοράς, ύψους 61,9 εκατ. ευρώ, που κατεβλήθη στο Ελληνικό Δημόσιο, τα αποτελέσματα του ομίλου διαμορφώθηκαν σε ζημιές 10,4 εκατ. ευρώ. Επιβαρυντικά στα μεγέθη τριμήνου της τράπεζας λειτούργησαν οι διαγραφές δανείων που έφθασαν στα 200 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τις σωρευτικές προβλέψεις στα 1,8 δισ. ευρώ.

Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Αlpha Βank κ. Γ. Κωστόπουλος επεσήμανε ότι «με τη συμμετοχή της στο κοινό πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤη Ελλάδα εξασφαλίζει την εφαρμογή της δημοσιονομικής εξυγιάνσεως και των διαρθρωτικών εκείνων αλλαγών που θα επιτρέψουν στη χώρα να επιβεβαιώσει τη σημαντική θέση της στη ΝΑ Ευρώπη καθώς και τον ρόλο της ως σημείου προσβάσεως προς τις οικονομίες της Ανατολής». Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Δ.Μαντζούνης υπογράμμισε: «Το πρώτο τρίμηνο του 2010 επικεντρωθήκαμε στον περιορισμό των επιπτώσεων από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση θέτοντας ως βασικές προτεραιότητεςτη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας, τη συνδρομή μας στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της πελατείας μας και στον έλεγχο του λειτουργικού μας κόστους,με σκοπό να διατηρήσουμε τα τρέχοντα επίπεδα της οργανικής κερδοφορίας μας».

Στο α΄ τρίμηνο της εφετινής χρήσης τα προ φόρων κέρδη του ομίλου έφθασαν στα 65,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 37,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Από αυτά τα 48,5 εκατ. ευρώ προήλθαν από την εγχώρια αγορά και τα 13,3 εκατ. ευρώ από τη ΝΑ Ευρώπη. Την ίδια περίοδο τα βασικά λειτουργικά έσοδα (αφαιρουμένων των χρηματοοικονομικών) ανήλθαν σε 551,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,9% σε ετήσια βάση. Τα έσοδα προ ζημιών απομειώσεων έφθασαν στα 265,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 1,2%.

Το πρώτο τρίμηνο ο δείκτης καθυστερήσεων σημείωσε άνοδο κατά 60 πόντους και ανήλθε σε 6,3% σε σχέση με την άνοδο κατά 50 πόντους το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα ο δείκτης αυξήθηκε κατά 50 πόντους, όσο και το τέταρτο τρίμηνο του 2009, διαμορφούμενος σε 6,6%. Στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης παρατηρήθηκε επιδείνωση του δείκτη καθυστερήσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2010, κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες, ανεβάζοντας το ποσοστό στο 6%.

Ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 13,1%, με τους δείκτες Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως (Τier Ι) και Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Τier Ι) να φθάνουν στο 11,5% και 8,8% αντιστοίχως. Παράλληλα στο α΄ τρίμηνο αυξήθηκε το απόθεμα των αναχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τίτλων σε 3,5 δισ. ευρώ. Σημειωτέον, τέλος, ότι το ύψος των επενδύσεων του ομίλου σε ελληνικά ομόλογα ανήλθε σε 4,2 δισ. ευρώ, που αναλογεί σε 6,1% του ενεργητικού του.