Δεν πρόκειται να μειωθεί, προς το παρόν τουλάχιστον, το ποσοστό του 51% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στη ΔΕΗ, ενώ δεν υπάρχει κανένα κέρδος για το Δημόσιο από πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Επιχείρησης, συνεπώς δεν πρόκειται να γίνουν. Την επισήμανση αυτή έκανε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του «Βήματος» για αμφότερα τα θέματα.

Ωστόσο εκείνο που συζητήθηκε με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και θα προχωρήσει από την κυβέρνηση με ταχύτατα βήματα είναι η απελευθέρωση της αγοράς και η υιοθέτηση του 3ου ενεργειακού πακέτου. Η διαδικασία, σύμφωνα με την υπουργό, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε περίπου έναν χρόνο. Για τη ΔΕΗ αυτό ίσως να σημαίνει διαχωρισμό της εταιρείας σε τρία κομμάτια, με την παραγωγή να παραμένει στη ΔΕΗ, το δίκτυο μεταφοράς να υπαχθεί σε νέα εταιρεία η οποία θα αναλάβει και τη διαχείριση του συστήματος, και τη διανομή σε τρίτη εταιρεία στην οποία αργότερα θα συμμετέχουν και ιδιώτες.

Για τις αποκρατικοποιήσεις των ενεργειακών ΔΕΚΟ η κυρία Μπιρμπίλη θα έχει συναντήσεις με τον Γ. Παπακωνσταντίνου . Σε κάθε περίπτωση όμως η κακή κατάσταση των χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο, φυσικά και του ελληνικού, δυσχεραίνει τις κινήσεις του κυβερνητικού επιτελείου. «Οι ενεργειακές ΔΕΚΟ δεν μπορούν να μπουν ως πακέτο σε πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με άλλες προβληματικές επιχειρήσεις του Δημοσίου» διευκρίνισε η κυρία Μπιρμπίλη.

1.000 ΜW από θαλάσσια αιολικά πάρκα
Για το νομοσχέδιο των ΑΠΕ και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, η κυρία Μπιρμπίλη εξέφρασε την εκτίμηση ότι ως το 2015 θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί 5.000 ΜW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκ των οποίων περίπου 1.000 ΜW θα προέλθουν από θαλάσσια αιολικά πάρκα. Σύμφωνα με την υπουργό, τους προσεχείς 12 μήνες θα γίνουν οι στρατηγικές περιβαλλοντικές μελέτες από το κράτος, οι οποίες θα καθορίζουν τις τέσσερις ή πέντε συνολικά περιοχές όπου θα εγκατασταθούν θαλάσσια πάρκα, και στη συνέχεια θα διεξαχθούν οι διαγωνισμοί.

Οσον αφορά τους αγωγούς η κυρία Μπιρμπίλη παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης λόγω προσκομμάτων της βουλγαρικής πλευράς. Η ίδια θα πάει στις 7 Ιουνίου στη Μόσχα όπου και θα υπογραφεί η συμφωνία ΔΕΣΦΑ- Gazprom για τον αγωγό South Stream, ενώ σε 15 ημέρες θα βρεθεί στο Αζερμπαϊτζάν για τον αγωγό ΙΤGΙ.