Στη συνεχή «πρέσα» της τρόικας βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας λίγες ημέρες πριν από την οριστικοποίηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και την ανακοίνωση των αλλαγών που θα επέλθουν τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο εργασιακό καθεστώς της χώρας.

Επί δύο συνεχόμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας κ. Α.Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γ.Κουτρουμάνης βρίσκονται σε διαρκή διαπραγμάτευση με τους απεσταλμένους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι προχώρησαν σε λεπτομερή ανάλυση των μέτρων που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό. Αρκεί να σημειωθεί ότι την Τετάρτη το βράδυ οι εμπειρογνώμονες της «τρόικας» αποχώρησαν από το υπουργείο μετά τις 21.00, ενώ χθες ξεκίνησαν τις επαφές τους από το πρωί και παρέμειναν στο υπουργείο ως αργά το απόγευμα.

Τα 40 χρόνια ασφάλισης για πλήρη σύνταξη που υποστηρίζει η τρόικα και η διατήρηση της 37ετίας που υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας αποτελούν τη βασική διαφορά των δύο μερών και το αντικείμενο της έντονης διαπραγμάτευσης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι δύο υπουργοί υποστηρίζουν ότι οι αναλογιστικές μελέτες που έχουν στα χέρια τους δείχνουν πως με τα προωθούμενα μέτρα διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των Ταμείων ως το 2030 και ως εκ τούτου δεν απαιτούνται σκληρότερες ρυθμίσεις.

Περιγράφοντας τη θέση του, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε χθες σε ραδιόφωνο ότι «δεν συζητάμε οτιδήποτε δεν υπάρχει στο μνημόνιο και ετέθη εκ των υστέρων». Η αναφορά αυτή φωτογραφίζει την αλλαγή των συντάξεων χηρείας, την οποία θέλει να αποφύγει το υπουργείο.

Αντιθέτως ο κ. Λοβέρδος παραδέχθηκε ότι σε κάποια θέματα που περιέχονται στο μνημόνιο «υπάρχουν αποκλίνουσες ερμηνείες και αναζητούνται λύσεις».

Το πρώτο θέμα αφορά τον χρόνο εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, καθώς η τρόικα ζητεί να ξεκινήσουν από το 2015 και το υπουργείο έχει ανακοινώσει ως έτος έναρξης το 2018. Στο σημείο αυτό φαίνεται να επικρατεί η άποψη των δανειστών.

Το άλλο σημείο διαπραγμάτευσης αφορά την καταβολή πλήρους σύνταξης με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Το υπουργείο αρχικά είχε θέσει ως όριο τα 37 έτη για την πλήρη σύνταξη και τη χορήγηση κινήτρου- μπόνους για όσους παραμένουν ως τα 40 έτη. Τώρα ζητεί για τον υπολογισμό της 40ετίας να λαμβάνεται υπόψη μια σειρά πλασματικών ετών ασφάλισης όπως είναι ο στρατός, οι σπουδές, αλλά και να συνυπολογίζεται η διαδοχική ασφάλιση. Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία.