Ανθυποβρυχιακά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας διεξάγεισήμεραΠέμπτη το πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώνονται συχνά εντάσεις με τη Βόρειο Κορέα, η οποία από την πλευρά της κλιμακώνει και αυτή την αντιπαράθεση.

Τα ναυτικά γυμνάσια επικεντρώνονται στον πιο έγκαιρο και ακριβή εντοπισμό ενδεχόμενων διεισδύσεων βορειοκορεατικών υποβρυχίων στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, ο βορειοκορεατικός στρατός ανακοίνωσεσήμερα την «πλήρη ακύρωση» συμφωνίας που είχε στόχο την αποτροπή τυχαίων αψιμαχιών με τη Νότια Κορέα, όπως μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Βόρειας Κορέας σε μήνυμά του προς το νοτιοκορεατικό στρατό προειδοποίησε επίσης για άμεση επίθεση αν η Νότια Κορέα παραβιάσει τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες στην Κίτρινη Θάλασσα, διευκρινίζει το πρακτορείο.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει διακόψει «κάθε επαφή» με τη Σεούλ, αφότου η Νότια Κορέα κατηγόρησε και επίσημα το απομονωμένο κράτος για το ναυάγιο της κορβέτας Cheonan.

Σύμφωνα με την διεθνή έρευνα ειδικών, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία και άλλες χώρες, η βύθιση της κορβέτας τον περασμένο Μάρτιο έγινε από βορειοκορεατικό υποβρύχιο. Σαράντα έξι ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους, σε ένα επεισόδιο που αύξησε κατακόρυφα την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες που τυπικά βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου από το 1953, χωρίς να έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με τη λήξη του πολέμου.

Αναλυτές λένε ότι αν και καμιά από τις δυο πλευρές δεν μοιάζει έτοιμη να αρχίσει πολεμικές εχθροπραξίες (αν και λίγες ημέρες νωρίτερα οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις αύξησαν το επίπεδο συναγερμού τους), υπάρχει κίνδυνος για νέα επεισόδια – ειδικά στην διεκδικούμενη περιοχή ανοικτά των δυτικών ακτών τους.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα δέχεται πιέσεις από περιφερειακές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και την ΕΕ και φέρεται να «επανεξετάζει» τις σχέσεις της με την Πιονγκγιάνγκ, της οποίας ουσιαστικά είναι ο μοναδικός σύμμαχος.

Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι αναμένουν πως όταν ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο επισκεφθεί τη Σεούλαύριο Παρασκευή, για να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Λι Μιουνγκ-μπακ, θα προβεί σε δηλώσεις για το θέμα, και ευελπιστούν ότι θα σημειωθεί «πρόοδος», δηλαδή, μεταβολή της σταθερής κινεζικής πολιτικής διατήρησης ισορροπιών.

Το Σάββατο ο Ουέν θα λάβει μέρος σε περιφερειακή συνάντηση κορυφής στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουκίο Χατογιάμα.